DRUMSKI KARGO PREVOZ NAJZASTUPLJENIJI U EU Udeo u teretnom saobraćaju veći od 75 odsto

EUVesti

7.9.2020 15:55 Autor: Julijana Vincan

DRUMSKI KARGO PREVOZ NAJZASTUPLJENIJI U EU Udeo u teretnom saobraćaju veći od 75 odsto DRUMSKI KARGO PREVOZ NAJZASTUPLJENIJI U EU Udeo u teretnom saobraćaju veći od 75 odsto
Prema podacima Eurostata, drumski kargo prevoz daleko je najzastupljeniji u ukupnom teretnom saobraćaju u EU, sa udelom od 75,3 procenta, a slede železnica sa... DRUMSKI KARGO PREVOZ NAJZASTUPLJENIJI U EU Udeo u teretnom saobraćaju veći od 75 odsto

Prema podacima Eurostata, drumski kargo prevoz daleko je najzastupljeniji u ukupnom teretnom saobraćaju u EU, sa udelom od 75,3 procenta, a slede železnica sa 18,7 i plovni putevi sa šest odsto.

Čak u 16 država članica, udeo drumskog prevoza u domaćem teretnom saobraćaju premašuje 70 odsto. Pritom, Irska, Grčka i Španija su prvaci u tom pogledu sa udelima od 99,2 procenta, 97,9 i 95 odsto, respektivno.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Prevoz tereta domaćim plovnim putevima, činio je 2018. godine šest odsto ukupnog kargo transporta u Evropskoj uniji. Države članice u kojima je taj vid prevoza imao najveći udeo su Holandija sa 43,2 procenta i Rumunija sa 27,1 odsto.

Jedine države članice u kojima železnički transport ima veći udeo od drumskog su Letonija sa 75,8 procenata i Litvanija sa 67,9 odsto.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.