guverner francuske centralne banke

ECB da bude strpljiva pre odluke o smanjenju kamatnih stopa

BankeEU

16.12.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

ECB da bude strpljiva pre odluke o smanjenju kamatnih stopa ECB da bude strpljiva pre odluke o smanjenju kamatnih stopa
Sedeći potez Evropske centralne banke biće smanjenje kamatnih stopa, ali će do tada biti strpljiva i vodiće se relevantnim podacima, a ne tržištima ili... ECB da bude strpljiva pre odluke o smanjenju kamatnih stopa

Sedeći potez Evropske centralne banke biće smanjenje kamatnih stopa, ali će do tada biti strpljiva i vodiće se relevantnim podacima, a ne tržištima ili konkretnim datumima, rekao je član Upravnog veća ECB Fransoa Vileroj de Galo (Fransoa Vileroj de Galhau).

„Izuzimajući moguće šokove ili iznenađenja, povećanja stope su završena, ali to ne znači i njihovo brzo smanjenje“, rekao je Vileroj u petak u intervjuu za radio Ecorama, i dodao da se oni vode podacima, a ne datumima i kalendarom, prenosi Bloomberg.

Stav guvernera centralne banke Francuske, koji je takođe pozvao na „strpljenje“, poklapa se sa stavom predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagard).

Nakon što su zvaničnici u četvrtak ostavili nepromenjene kamatne stope, ona je upozorila na samodisciplinu investitora, koji su se kladili da će kamatne stope uskoro stići na nivo od dva odsto.

Guverner Centralne banke Estonije Madis Miler (Madis Muller) deli slično mišljenje, i tržište vidi optimistično.

Šef francuske centralne banke rekao je da poslednja milja za smanjenje inflacije neće nužno biti teža od puta koji je već završen, ističući da je dezinflacija u evrozoni opšta, uključujući i osnovnu inflaciju.

On je slikovito opisao da na planinama postoje vrhovi i nizbrdice, a postoje i visoravni, te da je danas ECB na platou i da treba da daju sebi vremena da uživaju u pogledu, odnosno da cene efekte monetarne politike.

  • BLIZANAC

    17.12.2023 #1 Author

    Ali biti strpljiv je dosta teško

    Odgovori

  • LAV

    17.12.2023 #2 Author

    Kamatne stope samo lete na gore.

    Odgovori

  • LAV

    17.12.2023 #3 Author

    Kamatne stope samo lete na gore tesko da idu nizbrdo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...