MMF upozorio da rizici od inflacije nisu prestali

ECB mora da izbegne prerano smanjenje kamatnih stopa

BankeEU

9.11.2023 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

ECB mora da izbegne prerano smanjenje kamatnih stopa ECB mora da izbegne prerano smanjenje kamatnih stopa
Evropska centralna banka mora da pazi da ne smanji prerano kamatne stope nakon što je pauzirala njihovo podizanje, rekao je zamenik direktora Međunarodnog monetarnog... ECB mora da izbegne prerano smanjenje kamatnih stopa

Evropska centralna banka mora da pazi da ne smanji prerano kamatne stope nakon što je pauzirala njihovo podizanje, rekao je zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Helge Berger, tokom panel diskusije koju je organizovala belgijska centralna banka.

ECB je podigla kamatne stope na najviši nivo ikada i sada je pitanje kada bi do smanjenja moglo doći, jer ekonomija evrozone slabi. Prema rečima Bergera, potrebna je budnost kako bi se osiguralo da inflacija zaista padne. On je naveo da bi u slučaju da inflacija ponovo poraste, kamatne stope ponovo morale da porastu, što bi bila „skupa greška“, prenosi Executive Finance.

Unutar ECB-a ublažavaju se očekivanja za brzo smanjenje kamatnih stopa. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je da su razgovori o tome preuranjeni i da će kamatne stope za sada ostati na visokom nivou. ECB očekuje da će se inflacija vratiti u ciljani okvir od dva odsto 2025. godine.

Guverner centralne banke Letonije Martin Kazaks izjavio je da bi do smanjenja kamatnih stopa moglo da dođe u drugoj polovini iduće godine. On je kazao da ECB najpre mora da bude uverena da je bitka protiv inflacije dobijena, a da su inflatorni rizici pojačani zbog ratova u Ukrajini i Izraelu.

Predsednik nemačke centralne banke Joakim Nagel takođe je istakao da ECB mora da bude oprezna zbog faktora koji bi mogli ponovo da izazovu inflaciju. Nagel je naveo da postoji mnogo neizvesnosti koje bi mogle da utiču na kretanje cena, uključujući i povećanje plata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...