Odluka o referentnim stopama 12. septembra

ECB verovatno smanjuje kamatne stope na sastanku u četvrtak

EU

9.9.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB verovatno smanjuje kamatne stope na sastanku u četvrtak ECB verovatno smanjuje kamatne stope na sastanku u četvrtak
Evropska centralna banka će verovatno smanjiti kamatne stope u četvrtak kao uvod u potez SAD sledeće nedelje, pošto se globalni monetarni ciklus naginje ka... ECB verovatno smanjuje kamatne stope na sastanku u četvrtak

Evropska centralna banka će verovatno smanjiti kamatne stope u četvrtak kao uvod u potez SAD sledeće nedelje, pošto se globalni monetarni ciklus naginje ka sinhronizovanijem popuštanju, piše SeeBiz pozivajući se na analizu Bloomberga.

Zvaničnici evrozone su nagovestili da će doneti drugo smanjenje troškova pozajmljivanja, nakon poteza u julu, koji će biti pažljivo ispitani od strane investitora koji traže namere kreatora politike za dalje korake kasnije ove godine. Najmanje još jedno smanjenje je verovatno 2024.

Pored snižavanja kamatnih stopa 4. septembra od strane Banke Kanade, vreme održavanja sastanka ECB – nekoliko dana pre početnog smanjenja Federalnih rezervi koje se očekuje 18. septembra – ukazuje na to kako velike napredne ekonomije sada više usklađuju poteze dok zvaničnicima cilj postaje da podrže ekonomski rast pošto procenjuju da su opali rizici od povratka inflacije.

U evrozoni, usporavanje rasta plata tokom drugog tromesečja pomoglo je da kreatori monetarne politike postanu optimističniji, piše Bloomberg.

Slično tome, američki izveštaj o potrošačkim cenama koji bi trebalo da bude objavljen u sredu mogao bi da pruži uverenje zvaničnicima Fed-a da se inflatorni pritisci stabilizuju, nakon podataka od petka koji su pokazali da je zaposlenost u SAD promašila prognoze.

Za investitore, pitanje koje visi na ovomesečnim sastancima je u kojoj meri takva smanjenja stopa najavljuju dublji ciklus popuštanja koji ne samo da bi mogao da ukloni ograničenja u velikim ekonomijama, već i da stimuliše njihov rast.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.