Nakon što je Budimpešta donela zakon protv inostranog uticaja

EU najavila tužbu protiv Mađarske

EU

3.10.2024 15:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU najavila tužbu protiv Mađarske EU najavila tužbu protiv Mađarske
Evropska unija saopštila je u četvrtak da će podneti tužbu protiv Mađarske pred Evropskim sudom pravde zbog zakona koje je Budimpešta donela kako bi... EU najavila tužbu protiv Mađarske

Evropska unija saopštila je u četvrtak da će podneti tužbu protiv Mađarske pred Evropskim sudom pravde zbog zakona koje je Budimpešta donela kako bi ograničila inostrani uticaj u zemlji, a za koji kritičari tvrde da je sračunat na ućutkivanje protivnika vlade.

Evropska komisija saopštila je da zakoni koje je prošle godine usvojila vlada premijera Viktora Orbana krše osnovna prava i druge propise. „Evropska komisija odlučila je da podnese tužbu protiv Mađarske pred Sudom pravde jer smatra da njen nacionalni zakon o ‘Odbrani suvereniteta’ krši pravo EU,“ saopštilo je najviše izvršno telo EU, prenosi AFP.

Mađarski zakoni kriminalizuju strano finansiranje izbornih kampanja i osnivaju novu Kancelariju za zaštitu suvereniteta, koja ima široka istražna ovlašćenja. EK je navela da široka diskreciona ovlašćenja koja su data ovoj kancelariji nesrazmerno utiču na organizacije civilnog društva, medijske kuće i novinare.

Tužba je usledila nakon što je komisija dva puta pisala Budimpešti, najpre da iznese svoje zabrinutosti, a zatim da zatraži da se te zabrinutosti razmotre, ali je Mađarska odbila zahteve. Sud može naložiti zemlji da se pridržava zakona EU i uvesti sankcije.

Ovaj potez će verovatno dodatno pojačati tenzije između Evropske unije i Orbana, koji se često sukobljava sa Briselom. Budimpešta tvrdi da EU i druge zemlje, posebno SAD, finansiraju domaće opozicione grupe kako bi uticale na birače u Mađarskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.