Veto Budimpešte na odluku evropskih ministara

Mađarska blokirala 18 milijardi evra zajma EU za Ukrajinu

EUVesti

7.12.2022 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mađarska blokirala 18 milijardi evra zajma EU za Ukrajinu Mađarska blokirala 18 milijardi evra zajma EU za Ukrajinu
Mađarska je uložila veto na zajam Evropske unije od 18 milijardi evra Ukrajini. Spor Budimpešte sa Briselom oko podrivanja demokratije je nastavljen, a ostalih... Mađarska blokirala 18 milijardi evra zajma EU za Ukrajinu

Mađarska je uložila veto na zajam Evropske unije od 18 milijardi evra Ukrajini. Spor Budimpešte sa Briselom oko podrivanja demokratije je nastavljen, a ostalih 26 država članica EU odložilo je odluku o pomoći Mađarskoj iz evropskih fondova.

Na sastanku ministara ekonomije i finansija EU u utorak u Briselu, mađarski ministar Mihalj Varga potvrdio je protivljenje svoje vlade zajmu za Ukrajinu koji se finansira zajedničkim zaduživanjem EU. Budimpešta je saopštila da će pružiti bilateralnu pomoć Kijevu, prenosi Reuters.

Neki ministri ocenili su da je „nemoralno“ da Mađarska obustavlja pomoć EU Ukrajini. Prema ocenama nekih ministara, Mađarska koristi pregovaračku prednost da natera druge zemlje članice EU da pristanu da Budimpešti uplate milijarde iz zajedničkog budžeta EU.

Predsedavajući ministarskog sastanka, češki ministar finansija Zbinek Stanjura rekao je da stav Mađarske neće sprečiti ostale članice da pomognu Ukrajini. „Nećemo se obeshrabriti. Ostaje nam ambicija da u januaru počnemo da isplaćujemo našu pomoć Ukrajini“, naveo je Stanjura.

Prema njegovim rečima, to znači da će EU tražiti rešenje koje podržava 26 zemalja, bez Mađarske. Međutim, to bi značilo komplikovaniju proceduru i moglo bi da potraje. Ucenjeni vetom Budimpešte, ministri su odlučilki da skinu sa dnevnog reda sastanka odluku o uplati 7,5 milijardi evra iz fondova EU namenjenih Mađarskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...