Brisel očekuje od Budimpešte konkretne rezultate u vladavini prava

Mađarska bi mogla da ostane bez 13,3 milijarde evra iz EU fondova

EU

24.11.2022 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mađarska bi mogla da ostane bez 13,3 milijarde evra iz EU fondova Mađarska bi mogla da ostane bez 13,3 milijarde evra iz EU fondova
Evropska komisija mogla bi da suspenduje neke od fondova EU dodeljenih Mađarskoj, jer ta zemlja nije uspela da usvoji mere za borbu protiv korupcije... Mađarska bi mogla da ostane bez 13,3 milijarde evra iz EU fondova

Evropska komisija mogla bi da suspenduje neke od fondova EU dodeljenih Mađarskoj, jer ta zemlja nije uspela da usvoji mere za borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava. Komisija i dalje procenjuje postignuti napredak, kako bi utvrdila nivo sredstava za Mađarsku.

EK konstatuje da je Mađarska postigla značajan napredak u rešavanju spornih pitanja, ali deo njih još nije rešen, navode neimenovani izvori, prenosi Bloomberg. Konačnu odluku o eventualnoj suspenziji takozvanih kohezionih fondova zemlje članice trebalo bi da donesu u decembru.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana usvojila je nedovoljnih 17 mera za suzbijanje široko rasprostranjene korupcije, što je navelo EK da preporuči obustavljanje 7,5 milijardi evra mađarskog finansiranja, ali je kasnije predložila blokiranje celokupnog iznosa, koji uključuje 5,8 milijardi evra iz fonda za oporavak od pandemije.


Iako je EK preporučila da se odobri plan Mađarske o trošenju sredstava iz fonda za oporavak od pandemije, gotovo je izvesno da Budimpešta zapravo neće dobiti novac koji joj je namenjen dok ne primeni 27 konkretnih poboljšanja vladavine prava, takozvanih super prekretnica, prenosi Politico.

EK je bila kritična prema novom mađarskom telu za borbu protiv korupcije, dovodeći u pitanje njegovu moć i nezavisnost, kao i napredak Budimpešte u vezi sa obavezama u vezi sa pravilima za prijavu imovine i sposobnosti da se preispituju odluke tužilaca o pokretanju slučajeva za korupciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...