Brisel traži način da zaobiđe veto Mađarske

EU priprema 40 milijardi evra zajmova za Ukrajinu

EU

17.9.2024 09:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU priprema 40 milijardi evra zajmova za Ukrajinu EU priprema 40 milijardi evra zajmova za Ukrajinu
Evropska unija se priprema da obezbedi do 40 milijardi evra novih zajmova za Ukrajinu do kraja godine, bez obzira na učešće SAD, nakon što... EU priprema 40 milijardi evra zajmova za Ukrajinu

Evropska unija se priprema da obezbedi do 40 milijardi evra novih zajmova za Ukrajinu do kraja godine, bez obzira na učešće SAD, nakon što je plan G7 za korišćenje zamrznute ruske imovine za pomoć Kijevu naišao na prepreke.

Ova unilateralna inicijativa dolazi zbog zabrinutosti u Briselu da će Mađarska sprečiti EU da pruži potrebne garancije koje SAD traže za učestvovanje u shemi zamrznute imovine, prema rečima troje ljudi uključenih u pregovore, prenosi Financial Times.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána, koja predsedava EU, pokušava da odloži odluku o shemi zamrznute imovine do posle predsedničkih izbora u SAD 5. novembra. Međutim, Brisel nastoji da započne rad na bilo kojoj alternativi u narednim nedeljama, jer ovlašćenja koja omogućavaju takav potez ističu krajem godine.

Sredstva su namenjena za stabilnost ukrajinskih finansija, jer se prema vladi u Kijevu i MMF-u, Ukrajina suočava sa deficitom od 38 milijardi dolara u 2025. godini. Zemlja zavisi od strane pomoći kako bi nastavila da funkcioniše dok Rusija pojačava napade na njenu infrastrukturu.

Prema nacrtu pravnog predloga, EU će prikupiti neodređen broj milijardi u vidu zajmova Ukrajini do kraja 2024. godine. Ovaj potez, koji proširuje postojeći program pomoći, zahteva samo podršku većine, čime bi se eliminisala moć veta Budimpešte.

Finalna suma mogla bi da iznosi između 20 i 40 milijardi evra, anju će odrediti Evropska komisija nakon konsultacija sa državama članicama. Dok je prvobitna shema sa učešćem SAD i dalje plan A, zvaničnici smatraju da je neophodno imati alternativu ako Budimpešta zadrži veto do izbora u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.