Žalbe poljoprivrednika u EU na priliv jeftinih proizvoda iz ove zemlje

Uskoro carine na uvoz jaja iz Ukrajine

AgrobiznisBiznisEU

21.6.2024 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uskoro carine na uvoz jaja iz Ukrajine Uskoro carine na uvoz jaja iz Ukrajine
Evropska komisija uvešće carine na uvoz jaja iz Ukrajine u Evropsku uniju u naredne dve nedelje nakon što je dostignut prethodno dogovoreni godišnji prag... Uskoro carine na uvoz jaja iz Ukrajine

Evropska komisija uvešće carine na uvoz jaja iz Ukrajine u Evropsku uniju u naredne dve nedelje nakon što je dostignut prethodno dogovoreni godišnji prag za taj uvoz, rekao je portparol.

EU je postavila ograničenja za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon odobrenja slobodne trgovine što je bio deo pomoći privredi zemlje nakon napada Rusije 2022. godine, što je dovelo do talasa protesta poljoprivrednika tokom ove godine.

Prema podacima Evropske unije, uvoz jaja u EU prošle godine skočio za tri četvrtine i nastavio da raste početkom ove godine, a Ukrajina je vodeći dobavljač, piše Blic.

Evropska industrija jaja se žalila da je priliv jeftinijih ukrajinskih zaliha ometao oporavak proizvodnje od izbijanja ptičijeg gripa poslednjih godina koje su opustošile jata živine.

Ograničenja EU na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine takođe obuhvataju živinu, šećer, griz, kukuruz i med.

Evropska komisija objavila je da će uvesti carine na uvoz ovsa iz Ukrajine nakon što se postigne gornja granica uvezene količine žitarica.

Ukrajina je krajem maja saopštila da će zabraniti izvoz šećera u EU do kraja ove godine pošto je dostignut limit obima, iako podaci Evropske unije pokazuju da je skoro 44.000 metričkih tona ostalo dostupno od ukupno oko 263.000 tona.

 • Grocka

  23.6.2024 #1 Author

  Jaja iz ukrajine? Zar nema Srbija jaja?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.