Savet EU odobrio odluku

EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

EUU fokusu

31.5.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji
Savet Evropske unije odobrio je povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će države... EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Savet Evropske unije odobrio je povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će države članice moći da podrže njegovu modernizaciju na sledećoj ETC konferenciji.

Za ove odluke se kaže da su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijska mapa puta za Energetsku povelju.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovine u energetskom sektoru, piše Seebiz.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelji, koja se očekuje do kraja 2024. godine, da odobre ili da se usprotive usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji, pošto se smatra da sporazum podriva napore u borbi protiv klimatskih promena i prelaska na zelene izvore energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.