Predložene kazne do pet odsto dnevnih prihoda

ECB najavljuje kazne za banke koje ne upravljaju klimatskim rizicima

EU

30.5.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB najavljuje kazne za banke koje ne upravljaju klimatskim rizicima ECB najavljuje kazne za banke koje ne upravljaju klimatskim rizicima
Evropska centralna banka je spremna da preduzme korak bez presedana nametanjem novčanih kazni nekolicini kreditora zbog njihovog dugotrajnog neuspeha da se pozabave negativnim uticajem... ECB najavljuje kazne za banke koje ne upravljaju klimatskim rizicima

Evropska centralna banka je spremna da preduzme korak bez presedana nametanjem novčanih kazni nekolicini kreditora zbog njihovog dugotrajnog neuspeha da se pozabave negativnim uticajem klimatskih promena.

Čak četiri zajmodavca na tržištu evrozone suočavaju se sa kaznama nakon što nisu ispoštovali rokove koje je ECB odredila za procenu njihove izloženosti klimatskim rizicima, piše Bloomberg na osnovu izjava insajdera. Iznosi još nisu konačni i mogu biti uglavnom simbolični.

Portparolka ECB, institucije koja direktno nadgleda više od 100 banaka, odbila je da komentariše.

Nametanje kazni i dalje označava neobično oštar korak ka primoravanju banaka da se povinuju stavovima ECB o tome kako treba da upravljaju klimatskim rizicima. Taj potez dolazi nakon višegodišnjeg pritiska, a bivši šef bankarske supervizije Andrea Enrija je u septembarskom intervjuu za Bloomberg izjavio da će ECB pribeći takvim sankcijama kao alternativi višim kapitalnim zahtevima.

Kazne se svakodnevno povećavaju i mogu iznositi čak pet odsto dnevnog prosečnog prihoda zajmodavca. Za banku sa godišnjim prihodom od 10 milijardi evra (10,9 milijardi dolara), na primer, to bi sugerisalo dnevne kazne od čak 1,4 miliona evra u najtežem scenariju, iako bi stvarne kazne mogle biti mnogo manje.

Mogu se uzeti u obzir i olakšavajući faktori, što znači da bi se neke kazne mogle smanjiti ili čak poništiti, rekao je jedan od izvora.

ECB je više puta upozoravala da zajmodavci ne čine dovoljno da se pripreme za posledice ekstremnih vremenskih šokova na vrednosti imovine ili rizik da bi klijenti sa velikim emisijama ugljen-dioksida mogli da prestanu da posluju ili da imaju smanjene prihode. Nadzorni organ je rekao da je prvobitno zapretio kaznama za 18 banaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.