nakon što je nova poljska vlada svojim planom pokazala da vraća valjanu pravnu državu

EU sledeće nedelje odmrzava 137 milijardi evra Poljskoj

EU

23.2.2024 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU sledeće nedelje odmrzava 137 milijardi evra Poljskoj EU sledeće nedelje odmrzava 137 milijardi evra Poljskoj
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) saopštila je danas u Varšavi da će sledeće nedelje biti odmrznuto 137 milijardi... EU sledeće nedelje odmrzava 137 milijardi evra Poljskoj

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) saopštila je danas u Varšavi da će sledeće nedelje biti odmrznuto 137 milijardi evra iz evropskih fondova namenjenih Poljskoj pošto je nova poljska vlada premijera Donalda Tuska svojim planom pokazala da vraća valjanu pravnu državu.

„Zajedno ćemo čuvati vladavinu prava u celoj Evropi. Radujem se planu koji je predstavila vlada. To je jasna mapa puta Poljske. Sledeće nedelje biće donete dve odluke o evropskim fondovima za Poljsku koji su blokirani, a koje će odmrznuti 137 milijardi evra. To je fond Sledeća generacija i kohezioni fondovi. Garantovaće ih evropsko tužilaštvo“, kazala je Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare sa premijerom Tuskom, prenosi Beta.

Do sada je bilo sigurno da će EK prestati da blokira 6,3 milijarde evra iz Nacionalnog plana obnove Poljske koja idu iz specijalnog fonda za obnovu posle pandemije virusa Covid-19.

Najavom predsednice EK da će od sledeće nedelje prestati da blokira i sredstva iz ostalih fondova ostvaruje se predizborno obećanje premijera Tuska da će uspeti u kratkom roku da odmrzne sva sredstva namenjena Poljskoj.

Poljski premijer i šefica EK razgovarali su takođe i o problemu blokada poljsko-ukrajinskih granica gde poljski poljoprivrednici i prevoznici protestuju zbog nekontrolisanog uvoza ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda i konkurencije ukrajinskih prevoznika posle liberalizacije trgovine, kao pomoć EU Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Foto: Piqsels.com

„Ugovor o prevozu biće aktualizovan. Uzeli smo u obzir sve vaše bojazni. Povećava se izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora i to je dobro jer će rasteretiti kopnene granice. Sada moramo da se skoncentrišemo na podršku Ukrajini i oživljavanju njenog izvoza u celi svet“, kazala je Ursula fon der Lajen.

Premijer Tusk, svojevremeno predsednik Evropskog saveta, poručio je danas Poljacima da odmrzavanje evropskih para ne bi bilo moguće da oni nisu glasali kako jesu na redovnim parlamentarnim izborima 15. oktobra kada je posle osam godina sa vlasti voljom birača morala da ode konzervativna stranka Pravo i Pravda.

„Isplati se biti pošten. Malo smo čekali, ali dobili smo. Prve brze isplate iznosiće oko 1,5 milijardi evra koje će direktno dobiti mali i srednji poljoprivrednici. To može da doprinese osećanju sigurnosti naših poljoprivrednika“, kazao je Tusk.

„Razgovarali smo i o situaciji u kojoj su poljoprivrednici suočeni su sa izazovima i njihova briga za budućnost je opravdana. Zato slušamo i radimo. Evropa već pomaže poljskim poljoprivrednicima sa 22 milijarde evra u okviru poljoprivredne politike Unije“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Evropska komisija 2017. godine pokrenula je postupak po „atomskoj opciji“, članu 7 osnovnog sporazuma EU zbog sistemskih rizika po pravnu državu, gušenja slobode medija, ugrožavanja nezavisnosti sudija raznim reformama, pre svega pravosuđa u koju su se upustili tada vladajući konzervativci Jaroslava Kačinjskog.

Novi poljski ministar pravde Adam Bodnar predstavio je u Briselu plan eliminisanja tih rizika i vraćanja vladavine prava i vlada premijera Tuska očekuje da će posle odmrzavanja sredstava iz evropskih fondova uslediti još ovog proleća i zaustavljanje tog postupka po kojem zemlja članica koja krši osnovne demokratske vrednosti može da ostane bez prava glasa u EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...