Novac EU mora da bude bolje zaštićen

Evropski revizorski sud zahteva jasnije kriterijume za dodelu šest milijardi evra zemljama Zapadnog Balkana

AnalizaEUU fokusu

8.2.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski revizorski sud zahteva jasnije kriterijume za dodelu šest milijardi evra zemljama Zapadnog Balkana Evropski revizorski sud zahteva jasnije kriterijume za dodelu šest milijardi evra zemljama Zapadnog Balkana
Predloženi Plan za reformu i rast Zapadnog Balkana od šest milijardi evra bi trebalo da tim zemljama pomogne da ispune uslove za ulazak u... Evropski revizorski sud zahteva jasnije kriterijume za dodelu šest milijardi evra zemljama Zapadnog Balkana

Predloženi Plan za reformu i rast Zapadnog Balkana od šest milijardi evra bi trebalo da tim zemljama pomogne da ispune uslove za ulazak u EU.

U mišljenju koje je objavio Evropski revizorski sud ukazuje se da bi dodatni novac Unije trebalo bolje da bude zaštićen.

Ekonomsko približavanje šest zapadnoevropskih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije) i EU smatralo se godinama neefikasnim, dodaje se u saopštenju.

Kao odgovor, prošlog novembra Evropska komisija je predložila uspostavljanje posebnog finansijskog instrumenta, Plan za reformu i rast Zapadnog Balkana, kao deo novog plana za rast regiona, piše Danas.

Cilj ovog plana je da podstakne ekonomski rast, poveća socio-ekonomsko približavanje sa zemljama EU, i ubrza usklađivanje sa evropskim vrednostima i zakonodavstvom, imajući u vidu buduće članstvo, ukazuje se u saopštenju.

Foto: Freepik.com

„Evropski revizori pozdravljaju uvođenje strožih uslova za finansiranje, povezujući isplate sa ispunjavanjem uslova koji će biti postavljeni u agendama reformi za različite zemlje. Međutim, postoji rizik da uslovi isplata nisu dovoljno ambiciozni i da indikatori nisu dovoljno jasni i merljivi. Takođe ostaje teško osigurati da reforme budu održive, posebno u smislu slabih administrativnih kapaciteta regiona“, rekla je članica Evropskog revizorskog suda Laima Liucija Andrikiene.

Dodala je da Evropska komisija ne bi trebalo samo da posmatra, već takođe da može da zahteva od vlada Zapadnog Balkana da preispitaju i izmene svoje reformske agende u skladu sa tim.

Evropski revizori su takođe predložili razvoj odgovarajućeg vodiča za procenu zadovoljavajućeg ispunjenja uslova finansiranja predviđenih reformskim agendama.

„Podrška od šest milijardi evra (dve milijarde u bespovratnoj pomoći i četiri milijarde u zajmovima) je predviđeno planom za period od 2024-2027. godine. Imajući u vidu da je već 14 milijardi evra učinjeno dostupnim pretpristupnim zemljama (uključujući Tursku) tekućim budžetom EU, revizori su istakli da sredstva koja će biti obezbeđena ovim planom predstavljaju suštinsko povećanje (više od 40 odsto) u finansiranju predviđenom za Zapadni Balkan do 2027. godine“, ukazuje se u saopštenju.

Revizori su takođe naveli da i predložene mere za rast pojašnjavaju zašto ekonomije Zapadnog Balkana treba i dalje da se približavaju EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...