Brisel o potrebi da zaštiti evropsku automobilsku industriju

EU spremna da potvrdi odluku o carinama na vozila iz Kine

EU

5.8.2024 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU spremna da potvrdi odluku o carinama na vozila iz Kine EU spremna da potvrdi odluku o carinama na vozila iz Kine
Države članice EU verovatno će podržati uvođenje predloženih carina na kineska električna vozila u novembru, prema rečima evropskog komesara za trgovinu Valdisa Dombrovskisa. On... EU spremna da potvrdi odluku o carinama na vozila iz Kine

Države članice EU verovatno će podržati uvođenje predloženih carina na kineska električna vozila u novembru, prema rečima evropskog komesara za trgovinu Valdisa Dombrovskisa.

On je naveo da će 27 zemalja, koje su često podeljene po pitanjima u vezi sa Kinom, podržati mere koje će pomoći domaćoj automobilskoj industriji da se takmiči sa uvozom koji, kako je naveo, dobija velike subvencije od Pekinga, prenosi Financial Times.

„Jasno je da države članice shvataju potrebu da se zaštiti automobilska industrija EU jer postoji rizik od štete. Udeo kineskih električnih vozila na tržištu brzo raste. Te subvencije postoje. To je svakako problem koji treba rešiti“, rekao je Dombrovskis.

Ranije ove godine, Kina je ljutito reagovala na najavu da će Brisel uvesti carine do 37,6 odsto na njen izvoz. Vang Vento, kineski ministar trgovine, tada je ponudio razgovore sa Evropskom komisijom, koja usmerava trgovinsku politiku EU. Međutim, zvaničnici s obe strane kažu da su nekoliko rundi pregovora bile tehničke, raspravljajući o metodologiji, a ne o načinima za rešavanje spora.

Države članice EU verovatno će glasati krajem oktobra o predlogu koji treba da stupi na snagu u novembru. Nemačka je javno kritikovala carine, ali se uzdržala u julu u savetodavnom glasanju u kojem su samo četiri države članice glasale protiv carina.

Devet drugih je bilo uzdržano, što se računa kao podrška komisiji, a 11 je bilo za. Da bi se carine blokirale, potrebni su glasovi 15 zemalja koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU. Vodeći nemački proizvođači automobila sa značajnim prisustvom u Kini nedavno su upozorili na opasnost uvođenje carina zbog straha od odmazde Pekinga.

Dombrovskis je rekao da je otvoren za „uzajamno prihvatljivo rešenje“, ali da ono mora uključivati promenu kineske industrijske politike, koja usmerava subvencije ka preduzećima i daje prioritet domaćim proizvodima u odnosu na uvoz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.