Nemačka farmaceutska kompanija Štada sprovela je zdravstveno istraživanje u više od 16 zemalja

Evropljani strahuju od nestašice lekova

EUU fokusu

23.11.2023 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropljani strahuju od nestašice lekova Evropljani strahuju od nestašice lekova
Zdravstveno istraživanje nemačke farmaceutske kompanije Stada, koje je obuhvatilo više od 16 zemalja među kojima je i Srbija, pokazalo je da je aktuelna ekonomska... Evropljani strahuju od nestašice lekova

Zdravstveno istraživanje nemačke farmaceutske kompanije Stada, koje je obuhvatilo više od 16 zemalja među kojima je i Srbija, pokazalo je da je aktuelna ekonomska kriza primorala 59 odsto Evropljana da smanje izdatke važne za očuvanje zdravlja, a 39 odsto strahuje od nestašice lekova.

Građani Srbije uglavnom ne pokazuju taj strah i više od 70 odsto ne veruje da bi u Srbiji moglo doći do ozbiljnije nestašice lekova.

Svaki drugi Evropljanin ozbiljno je zabrinut za ličnu finansijsku situaciju, a 38 odsto je uvereno da će ekonomska kriza potrajati i biti još gora, pa zato prioritet daju štednji, umanjujući i troškove koji se direktno odnose na očuvanje zdravlja.

Četvrtina anketiranih Evropljana odlučilo je da štedi na svežoj hrani, jer je ona konzervisana jeftinija. Na svežoj hrani najviše štede Francuzi (37 odsto), Česi (36 odsto) i Nemci (33 odsto).

U Srbiji je 19 odsto građana smanjilo troškove za svežu hranu, pokazuje Zdravstveno istraživanje Stada.
U saopštenju te kompanije je navedeno da zabrinjava i to što je četvrtina Evropljana smanjila troškove za rekreativne aktivnosti, što je takođe važna preventivna mera u očuvanju zdravlja.

U Srbiji je 36 odsto građana umanjilo troškove za rekreativne aktivnosti. Svaki peti Evropljanin odustao je od dodataka ishrani, minerala i vitamina, a 15 odsto je čak umanjilo i troškove za lekove. Među onima koji su drastično smanjili izdatke važne za očuvanje zdravlje su Česi (71 odsto) i Rumuni (67 odsto).

Građani Srbije takođe ozbiljno štede, pa je četvrtina umanjila izdatke za suplemente, a čak 17 odsto izdatke za lekove. Nasuprot većini koja štedi, postoje i Evropljani na koje ekonomska kriza, bar kada je u pitanju očuvanje zdravlja ne utiče i njih je 41 odsto. Prednjače Holanđani (55 odsto) koji tvrde da su kod njih izdvajanja za te potrebe ostala identična, a jednako se izjašnjava i 51 odsto Britanaca i 49 odsto Švajcaraca.

U 16 anketiranih zemalja po pitanju mogućih problema sa dostupnošću lekova mišljenja se znatno razlikuju, pokazuje Stadino istraživanje. Tako čak 39 odsto Evropljana smatra da je trenutna situacija sa snabdevanjem lekovima „kritična“, a da lekova možda neće biti najveću zabrinutost pokazuju Portugalci (56 odsto), Česi (53 odsto) i Nemci (50 odsto).

Znatno manje brinu građani Britanije (32 odsto), a najmanje od svih građani Srbije (27 odsto). U Srbiji 65 odsto građana ne veruje da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29 odsto ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

„Pažljivija analiza otkuda toliki strah od moguće nestašice lekova kod svakog četvrtog Evropljanina, ukazuje na činjenicu da je 45 odsto stanovnika Evropske unije izrazilo i naglašeni strah od aktuelnih ratova i geopoličtičkih sukoba te njihovog potencijalnog širenja na zemlje Evrope. Otuda verovatno i uznemirenost i briga da možda neće moći da nabave potreban lek u budućnosti“, navela je Stada.

Zaključak je da strah trenutno nije zasnovan na realnom iskustvu jer Štadino istraživanje pokazuje da je svega 19 odsto Evropljana imalo sporadičan problem sa nabavkom nekog leka, ili pak poznaju neku osobu kojoj se to desilo.

Štada petu godinu zaredom organizuje online ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 32.000 ispitanika, starosti od 18 do 99 godina.

  • SABRINA

    24.11.2023 #1 Author

    Nestašica lekova, da li u Srbiji ili Evropi, bi zaista bio veliki problem ako bi se desio.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...