Kompanija osumnjičena za zloupotrebu svoje tržišne dominacije

Evropska antimonopolska komisija istražuje Red Bull

EUFirme u fokusuLifestyle

22.3.2023 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Evropska antimonopolska komisija istražuje Red Bull Evropska antimonopolska komisija istražuje Red Bull
Predstavnici Evropske komisije u saradnji sa predstavnicima tela za zaštitu tržišnog nadmetanja pojedinih zemalja Evropske unije sproveli su istrage u sedištu austrijske kompanije Red... Evropska antimonopolska komisija istražuje Red Bull

Predstavnici Evropske komisije u saradnji sa predstavnicima tela za zaštitu tržišnog nadmetanja pojedinih zemalja Evropske unije sproveli su istrage u sedištu austrijske kompanije Red Bull koja proizvodi istoimeni popularni energetski napitak.

Kompanija je osumnjičena za zloupotrebu svoje tržišne dominacije, prenosi SeeBiz pozivajući se na francusku novinsku agenciju AFP.

Ime kompanije nije dato komisiji, a u današnjoj poruci samo su napisali da su njihovi predstavnici u ponedeljak izvršili nenajavljene inspekcije „u prostorijama preduzeća aktivnog u sektoru energetskih pića u raznim državama članicama“.

Kako prenosi AFP, iz Red Bulla stigla je potvrda da su predstavnici Evropske komisije posetili njihove prostorije. Dodali su samo da će s njima „sarađivati u svim stvarima koje ih zanimaju“.

Komisija istražuje sumnje da je kompanija prekršila antimonopolska pravila EU koja zabranjuju kartele i restriktivne poslovne prakse. U slučaju dokazanih prekršaja ove vrste, kompanije rizikuju da dobiju visoke novčane kazne, ali im komisija može dati imunitet ako sudeluju u istrazi.

Red Bull je 1984. godine osnovao Austrijanac Ditrih Materšic (Dietrich Mateschitz) na osnovu licence za azijsko energetsko piće pod nazivom Krating Daeng, što isto znači crveni bik.

Nakon njegove smrti u oktobru prošle godine, 49 odsto akcija kompanije koja proizvodi ovo piće u vlasništvu je njegovog sina Marka Materšica (Mark Mateschitz). Ostatak je u vlasništvu tajlandske porodice Jovidja (Yoovidhya).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...