Političari u Briselu trenutno “skloniji umerenim predlozima”

Francuska protiv Nemačke za reformu energetskog tržišta EU

EU

27.2.2023 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska protiv Nemačke za reformu energetskog tržišta EU Francuska protiv Nemačke za reformu energetskog tržišta EU
Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o predstojećim reformama na energetskom tržištu. Brisel je spreman u narednih... Francuska protiv Nemačke za reformu energetskog tržišta EU

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o predstojećim reformama na energetskom tržištu. Brisel je spreman u narednih mesec dana da predloži reviziju tržišta, ali zemlje bloka već su podeljene oko toga kako „popraviti“ energetski sistem – ili treba li ga uopšte popraviti.

Prošle godine je Evropska komisija obećala reformu pravila na tržištu električne energije, nakon rekordno visokih cena gasa, što je dovelo do skoka cena električne energije za evropske firme i građane.

Cilj je reformisati tržište električne energije, zaštititi potrošačke račune za energiju od kratkoročnih promena cena fosilnih goriva i osigurati rast evropskog udela jeftine obnovljive električne energije, koja se može dodatno sniziti, piše Reuters.

Međutim, zemlje članice EU dosad se nisu složile oko toga kako bi reforme trebalo da se realizuju.

Španija, Grčka i Francuska su među onima koji traže radikalne reforme.

U dokumentu koji je Reuters podelio sa zemljama EU, Španski predstavnici su istakli da bi reforme trebalo da pomognu državnim regulatorima da potpišu dugoročnije ugovore s proizvođačima električne energije za plaćanje fiksne cene električne energije.

Proizvođači nuklearne i obnovljive energije dobili bi od vlade „ugovor o ekskluzivnosti“ po stabilnim cenama za proizvodnju električne energije decenijama.

Francuska predlaže potpisivanje dugoročnih ugovora s fiksnim cenama s energetskim kompanijama.

Nemačka, Danska, Letonija i još četiri zemlje protive se radikalnim reformama i upozorile su EU da ne reformira „krizni model“, vrlo složen sistem za koji su bile potrebne decenije da se razvije.

One smatraju da postojeće energetsko tržište unutar EU dobro funkcioniše te već godinama održavaju niske cene električne energije uz pomoć obnovljivih izvora energije i izbegavaju nestašice u snabdevanju električnom energijom.

Te zemlje podržavaju samo ograničene promene, poput dopuštanja potrošačima da lakše biraju između promenjivih i fiksnih cena.

Zvaničnici EU kažu da se sada čini kako Brisel više „naginje“ umerenim promenama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...