Pariz i Berlin demonstriraju jedinstvo pred evropske izbore

Francuski predsednik u poseti Nemačkoj posle 24 godine

EU

27.5.2024 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 2

Francuski predsednik u poseti Nemačkoj posle 24 godine Francuski predsednik u poseti Nemačkoj posle 24 godine
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je u nedelju u trodnevnu državnu posetu Nemačkoj, nakon koje sledi bilateralni sastanak kabineta, dok dve najveće... Francuski predsednik u poseti Nemačkoj posle 24 godine

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je u nedelju u trodnevnu državnu posetu Nemačkoj, nakon koje sledi bilateralni sastanak kabineta, dok dve najveće sile Evropske unije žele da pokažu jedinstvo pred parlamentarne izbore EU sledećeg meseca.

Makronova poseta Berlinu, Drezdenu i Minsteru prva je državna poseta jednog francuskog predsednika Nemačkoj posle 24 godine. Poseta je važna kao provera stanja nemačko-francuskog odnosa koji pokreće donošenje politika EU, u vreme velikih izazova za Evropu, od rata u Ukrajini do moguće ponovne pobede Donalda Trampa (Donald Trump) na izborima za predsednika SAD u novembru, prenosi Reuters.

„Ova državna poseta dolazi u ključnom trenutku za Evropu. Moramo se suočiti sa imperijalističkim težnjama u Evropi, što podrazumeva jačanje francusko-nemačkog odnosa“ rekao je Makron, ukazujući na rat u Ukrajini među drugim izazovima“, nakon sastanka sa nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier).

Štajnmajer, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, rekao je da Nemačka i Francuska mogu prevazići geopolitičke izazove sa kojima se Evropa suočava, kao što su rat Rusije u Ukrajini, rat u Gazi i izbori za predsednika SAD, ako dve zemlje rade zajedno.

Makron i nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) imaju veoma različite stilove liderstva i javno su se sporili oko pitanja odbrane i nuklearne energije od kada je Šolc preuzeo vlast krajem 2021. godine. Međutim, postigli su kompromise na raznim frontovima u poslednje vreme, od fiskalnih reformi do promena subvencija za tržište energije, omogućavajući EU da postigne dogovore i prikaže ujedinjeniji front.

Francuska, koja poseduje nuklearno oružje, zagovara više samostalnu Evropu po pitanjima odbrane i bila je nezadovoljna nemačkom odlukom da kupi uglavnom američku opremu za svoj evropski kišobran protivvazdušne odbrane Sky Shield Initiative. Nemačka tvrdi da ne postoji kredibilna alternativa američkom vojnom kišobranu i da Evropa nema vremena da čeka da domaća odbrambena industrija bude spremna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.