Postepeno poboljšanje do jeseni

Glavni ekonomista ECB očekuje brz pad inflacije u EU

EU

30.3.2023 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Glavni ekonomista ECB očekuje brz pad inflacije u EU Glavni ekonomista ECB očekuje brz pad inflacije u EU
Evropska centralna banka (ECB) očekuje brz pad visoke inflacije u evrozoni, rekao je njen glavni ekonomista Filip Lejn (Philip Lane). Inflacija je već opala... Glavni ekonomista ECB očekuje brz pad inflacije u EU

Evropska centralna banka (ECB) očekuje brz pad visoke inflacije u evrozoni, rekao je njen glavni ekonomista Filip Lejn (Philip Lane).

Inflacija je već opala poslednjih meseci. Ali sa 8,5 odsto, to je i dalje znatno iznad srednjoročnog cilja ECB za inflaciju od dva procenta.

“Trenutno smo verovatno „u najintenzivnijoj fazi inflacije“. Cene hrane su i dalje veoma visoke, a to je ono što ljudi vide kada odu u supermarket. Ali ako pogledate prošle cene sastojaka hrane, na primer, videćete da je „došlo do preokreta“”, rekao je Lejn za list Die Zeit, prenosi Seebiz.

Cene energenata su već pale, rekao je on, i ima manje uskih grla u lancu snabdevanja koja su ometala proizvodnju poslednjih godina. Postoji poboljšanje koje će biti postepeno u proleće i leto, „ali prilično snažno u jesen”.

“Da bi se osiguralo da inflacija padne na dva odsto, potrebna su dodatna povećanja kamatnih stopa”, rekao je Filip Lejn, glavni ekonomista ECB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...