Istraživanje portala Biznis.rs: Prognoze za građevinsku industriju u Srbiji i EU (2)

Građevinske kompanije širom Evrope muči manjak novih projekata

AnalizaEUInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnine

7.7.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 22

Građevinske kompanije širom Evrope muči manjak novih projekata Građevinske kompanije širom Evrope muči manjak novih projekata
Pad cena kuća i stanova, manjak novih projekata i visoki troškovi izgradnje – ključni su problemi sa kojima se suočava građevinski sektor u državama... Građevinske kompanije širom Evrope muči manjak novih projekata

Pad cena kuća i stanova, manjak novih projekata i visoki troškovi izgradnje – ključni su problemi sa kojima se suočava građevinski sektor u državama Evropske unije, a posebno u Nemačkoj, gde se i dalje više od polovine kompanija iz tog sektora suočava sa nestašicom narudžbina i otkazivanjem već ugovorenih poslova.

Očekuje se, međutim, rast investicija u nestambenu izgradnju, odnosno u infrastrukturne projekte, što bi trebalo da poboljša krajnji rezultat u evropskom građevinarstvu do kraja godine.

Najsvežiji podaci Eurostata, objavljeni sredinom juna, kažu da je u aprilu ove godine, u poređenju sa martom, desezonirana građevinska proizvodnja smanjena za 0,2 odsto u evrozoni, a povećana u istom procentu na nivou EU.

U martu 2024. u poređenju sa rezultatima iz aprila prošle godine, građevinska proizvodnja manja je za 0,5 odsto u evrozoni i za 0,6 odsto u EU.

Očekuje se da će investicije u nestambenu izgradnju ostati otporne na negativne trendove, a pre svega zbog visoke državne potrošnje na infrastrukturne projekte. Nasuprot tome, predviđa se da će se nastaviti pad ulaganja u izgradnju stambenih objekata, pošto kontinuirani pad cena takvih nekretnina, kao i nagomilane zalihe opterećuju ponudu. Pad u sektoru stambene izgradnje po svemu sudeći će se nastaviti u 2025. godini, ali treba imati na umu da na tržištima država članica ima značajnih varijacija“, stoji u majskom izveštaju Direktorata za ekonomiju i finansije Evropske komisije.

Građevinski radnici
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o Nemačkoj, minhenski IFO institut je već upozorio da nedostatak porudžbina ostaje ključni problem njihovih građevinskih kompanija.

U maju je 51,7 odsto nemačkih kompanija prijavilo manjak novih projekata, što je pad sa 55 odsto u aprilu. Uprkos smanjenju otkazivanja već ugovorenih poslova, još je rano da proglasimo preokret trenda. U maju je 15,1 odsto građevinskih kompanija prijavilo da su im ugovoreni poslovi otkazani, što je manje od 17,6 odsto u prethodnom mesecu. Mnoge kompanije pokušavaju da se suprotstave nedostatku porudžbina tako što smanjuju cene“, rekao je šef IFO za istraživanja Klaus Volrabe (Wohlrabe) analizirajući podatke objavljene u junu.

Ono što ohrabruje je oporavak Indeksa poslovne klime u građevinarstvu, koji je i dalje negativan, ali i za četiri poena viši nego u aprilu.

„Građevinska preduzeća su znatno zadovoljnija dosadašnjim poslovanjem, ali bi bila oduševljena da dobiju više porudžbina“, zaključio je Volrabe.

Organizacija EECFA, koja je objavila i prognoze za građevinski sektor u Srbiji, analizirala je i trendove u zemljama u okruženju.

Tako za Bugarsku, čija bi ekonomija trebalo da zabeleži rast od skoro dva odsto u ovoj i tri odsto u 2025. godini, predviđaju pad u građevinskoj proizvodnji do 2026. godine, pre svega zbog očekivanog pada u stanogradnji.

Potencijal za ubrzani rast ipak vide u mogućnosti da se apsorpcija EU fondova vrati na pređašnji nivo i ubrzaju javna ulaganja u infrastrukturu.

Hrvatsko građevinarstvo, kako napominju, beleži rast u oblasti niskogradnje koji bi trebalo da se preslika na ceo sektor, dok se najmanji napredak očekuje u Rumuniji, gde se inflacija smanjuje sporije nego što je neophodno, dok su troškovi izgradnje i dalje visoki, a u toku je i izborna godina.

EECFA ipak očekuje da bi građevinski sektor u svih šest posmatranih zemalja trebalo da se oporavi i vrati na prethodni „vrhunac“ (peak) do 2026. godine.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Domaći građevinski sektor u periodu stabilizacije, značajniji rast se očekuje 2026. godine

  • HANA

    7.7.2024 #1 Author

    Ovo sam pre par dana čula od prijatelja iz Švajcarske.
    Istina.

    Odgovori

  • REA

    7.7.2024 #4 Author

    Do skoro su bili radnici…

    Odgovori

  • NELY

    7.7.2024 #5 Author

    Definitivno fale atrktive lokacije i zemljiste za dobre projekte . Upojedinim zemljama prezasicenos.

    Odgovori

  • LEBRON

    7.7.2024 #6 Author

    A i manjak radne snage

    Odgovori

  • gagica

    7.7.2024 #7 Author

    E bas me cudi

    Odgovori

  • Grocka

    7.7.2024 #8 Author

    Ema vise sta i gde da se gradi

    Odgovori

  • VALERIJA

    7.7.2024 #9 Author

    Neverovarno ako je istinito, ne čini mi se da je slična situacija u našoj državi.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.7.2024 #10 Author

    Sve prezasiceno zato i nema projekata

    Odgovori

  • DUCA

    7.7.2024 #11 Author

    Sada se malo više ulaže u infrastrukturne projekte.

    Odgovori

  • ZVEZDA

    7.7.2024 #13 Author

    Nazalost svuda je tako

    Odgovori

  • LAV

    7.7.2024 #14 Author

    Muci i manjak radne snage prvenstveno.

    Odgovori

  • SUNCICA

    7.7.2024 #15 Author

    Manjak je ideja, mada trebalo bi malo obratiti paznju na stil gradnje kod nas

    Odgovori

  • Faith

    7.7.2024 #16 Author

    Normalno da malo padnu cene kuca i stanova, e sad uvek neko bude u problemu

    Odgovori

  • STEPA

    8.7.2024 #17 Author

    Prosto neverovatno, kod nas se samo gradi

    Odgovori

  • Brana

    8.7.2024 #18 Author

    Kod nas je malo drugačije

    Odgovori

  • MIKIMILE

    8.7.2024 #19 Author

    Nema ko da radi

    Odgovori

  • ELLA

    8.7.2024 #20 Author

    Zato se kod nas gradi zgrada na zgradu

    Odgovori

  • Dux011

    8.7.2024 #21 Author

    Bas cudno…

    Odgovori

  • STEPA

    9.7.2024 #22 Author

    Kod nas ne deluje tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.