Realna opasnost od selidbe preduzeća iz Nemačke ukoliko se hitno ne donesu državne mere

Habek: EU će snažno da odgovori na investicione planove SAD

AnalizaEUU fokusu

29.11.2022 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Habek: EU će snažno da odgovori na investicione planove SAD Habek: EU će snažno da odgovori na investicione planove SAD
Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) najavio je „robusni odgovor“ Evropske unije na američki zakon o inflaciji, koji predviđa ulaganje milijardi dolara u... Habek: EU će snažno da odgovori na investicione planove SAD

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) najavio je „robusni odgovor“ Evropske unije na američki zakon o inflaciji, koji predviđa ulaganje milijardi dolara u zaštitu klime, što će veoma koristiti američkim firmama i proizvodnji u SAD.

Habek, koji je član nemačkih Zelenih, rekao je u Berlinu na jednom skupu o industriji da Evropa mora da uradi svoje „domaće zadatke“ i da se radi o tome da se brže stvore uslovi za ulaganja. Habek je na skupu govorio o planu za budućnost evropske industrije, prenosi DPA.

Američki zakon za suzbijanje inflacije predviđa milijarde dolara vredna ulaganja u zaštitu klime. Uslov za subvencije i otpis poreza je da preduzeća koriste američke proizvode ili da proizvode u SAD.

Habek je ocenio da su se Amerikanci odlučili da u fazi visoke inflacije velikim investicionim programom izgrade buduću privredu. Merodavna tržišta biće zelena. Ali postoji, prema Habekovim rečima, i tamnija strana. Propisi da se mora proizvoditi u SAD nisu u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Paralelno sa razgovorima sa SAD mora postojati i evropski plan, a „reč je o nedeljama“ do njegovog donošenja, rekao je Habek.

Nemački ministar je ocenio da će naredna godina biti u znaku industrijske politike. U pitanju su, kako je rekao, osiguranje lokacija i okvirnih uslova koji će industrijskim preduzećima omogućiti da ostanu u Nemačkoj i da tu proizvode.

Habek je upozorio na opasnost da se loše govori o Nemačkoj kao proizvodnoj lokaciji i da se „sa naslađivanjem priča o propasti.“ Vlada neće dozvoliti da Nemačka kao industrijsko stanište propadne, naglasio je Habek. 

Predsednik udruženja nemačke industrije Zigfrid Rusvurm (Siegfried Russwurm) ukazao je da je opasnost selidbe preduzeća realna. Ukazujući na poređenje cena energije u svetu, Rusvurm je ocenio da je to „hendikep“ za Nemačku.

  • SUNCOKRET

    30.11.2022 #1 Author

    Sta sve radi duboka država, napravila je rusvaj i inflaciju u celom svetu i sasvim je moguće da unište ekonomskog giganta kao što je Nemačka.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.11.2022 #2 Author

    Americi i jeste cilj da unisti ne samo Nemacku,nego sve zemlje EU..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...