građevinarstvo još uvek odoleva

Industrija i trgovina planiraju otpuštanje radnika u Nemačkoj

EUU fokusu

28.8.2024 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Industrija i trgovina planiraju otpuštanje radnika u Nemačkoj Industrija i trgovina planiraju otpuštanje radnika u Nemačkoj
Nemačka preduzeća su pod prinudom da menjaju planove zapošljavanja, ukazuje novo izdanje barometra tržišta rada instituta Ifo. Ona zbog krize konzervativnije planiraju zapošljavanje, a... Industrija i trgovina planiraju otpuštanje radnika u Nemačkoj

Nemačka preduzeća su pod prinudom da menjaju planove zapošljavanja, ukazuje novo izdanje barometra tržišta rada instituta Ifo. Ona zbog krize konzervativnije planiraju zapošljavanje, a u sektorima industrije i trgovine sve više njih planira i da zatvara radna mesta.

Barometar zapošljavanja u avgustu je pao treći mesec zaredom, sa julskih 95,3 na aktuelnih 94,8 poena. Sve iznad 100 ukazuje na pozitivna, a ispod na negativna očekivanja.

„Slab privredni rast sve snažnije utiče na trend zapošljavanja“, rekao je autor istraživanja Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe). „Manjak poslova koči planove zapošljavanja u preduzećima“.

Ifo redovno anketira više od 9.500 domaćih preduzećima. Obimni upitnik osnov je za uticajne pokazatelje, od poslovne klime do zapošljavanja koje Ifo ažurira mesečno.

Barometar tržišta rada predviđa posebno loše vreme u industriji. „Sve više firmi razmišlja o zatvaranju radnih mesta“, naveo je Ifo.

Slično je u trgovini, kojoj manjka kupaca. Građevinarstvo će, uprkos krizi, proći bez otpuštanja.

Blago pozitivan trend ukazuje se u sektoru usluga, pre svega u IT i turizmu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.