Posledica pada cena energije

Inflacija u evrozoni opala najviše do sada

EU

31.3.2023 12:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inflacija u evrozoni opala najviše do sada Inflacija u evrozoni opala najviše do sada
Inflacija u evrozoni pala je najviše do sada, ali je novi maksimum za osnovni rast cena istakao težak zadatak sa kojim se suočava Evropska... Inflacija u evrozoni opala najviše do sada

Inflacija u evrozoni pala je najviše do sada, ali je novi maksimum za osnovni rast cena istakao težak zadatak sa kojim se suočava Evropska centralna banka (ECB) koja treba da odluči o daljem podizanju kamatnih stopa.

Potrošačke cene u martu porasle su za 6,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je manje od 8,5 odsto u februaru i manje od prosečne procene ekonomista od 7,1 odsto, prenosi Bloomberg. Usporavanje je izazvano oštrim padom troškova energije.

Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne stavke, ubrzala je na 5,7 odsto, što pokazuje da je rast cena u monetarnoj uniji daleko od kraja. Oprečne tendencije primetne su u najvećim ekonomijama evrozone, pri čemu se osnovni rast cena u Španiji gotovo ne menja, iako je glavna mera inflacije skoro prepolovljena na 3,1 odsto.

Inflacija u Francuskoj u martu pala je na šestomesečni minimum, iako nešto manje od prognoze, nakon što je oštar pad inflacije cena energenata pomogao da se neutrališe porast cena hrane pokazali su preliminarni zvanični podaci u petak.

Godišnja inflacija u Francuskoj u martu iznosi 6,6 odsto, što je pad u odnosu na 7,3 procenta u februaru, prema podacima francuske statističke agencije INSEE usaglašenim sa EU, prenosi Reuters. Prema anketi ove agencije očekivalo se da će inflacija u martu biti 6,5 odsto.

Inflacija cena energije u martu iznosi 4,9 odsto, nakon inflacije od 14,1 odsto u februaru kada je na snagu stupilo povećanje regulisanih cena struje od 15 procenata. Međutim, cene hrane su nastavile da rastu, dostižući 15,8 odsto nakon 14,8 odsto u februaru.

Podsetimo, inflacija je takođe oslabila u martu zbog nižih cena energije, ali je i dalje bila iznad prognoze, dodajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da dodatno zaoštri svoju monetarnu politiku. ECB očekuje da će se pad inflacije ubrzati u drugoj polovini godine.

Koristeći nacionalni merač inflacije koji nije u skladu sa metodologijom koju je odobrila EU, potrošačke cene porasle su za 0,8 odsto u martu, dajući godišnju stopu inflacije od 5,6 odsto u odnosu na 6,3 odsto u februaru, saopštila je INSEE.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...