Preliminarna procena Eurostata za januar

Inflacija u evrozoni 8,5 odsto

EU

1.2.2023 14:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni 8,5 odsto Inflacija u evrozoni 8,5 odsto
Inflacija u evrozoni u januaru je smanjena na 8,5 odsto sa 9,2 odsto u decembru, što je treći mesec opadanja inflacije, pokazali su preliminarni... Inflacija u evrozoni 8,5 odsto

Inflacija u evrozoni u januaru je smanjena na 8,5 odsto sa 9,2 odsto u decembru, što je treći mesec opadanja inflacije, pokazali su preliminarni podaci Eurostata uoči sledeće odluke Evropske centralne banke (ECB) o povećanju kamatnih stopa.

Inflacija je dostigla rekordnih 10,6 odsto u oktobru, što je ojačalo nadu da su pritisci na cene dostigli vrhunac.

Istraživanje agencije Reuters pokazalo je da su ekonomisti očekivali pad januarske inflacije u evrozoni na devet procenata, što znači da su cene padale brže nego što je prognozirano.

Iako su ovi podaci dobro došli kreatorima politike ECB koji se bore protiv inflacije, podatke ipak treba uzeti sa rezervom.

Tehnički problemi u nemačkom zavodu za statistiku onemogućili su precizno računanje, već su rezultati zemlje čija ekonomija čini 28 odsto evrozone dobijeni na osnovu procene modela.

Takva sitaucija stvara veliku neizvesnost, ocenili su analitičari banke JP Morgan, a dodatni nemir izaziva bazna inflacija, ključna mera za osnovne trendove inflacije, koja je nastavila da raste. Osnovna inflacija bez računanja cena energije i prerađene hrane, ubrzala je na sedam sa 6,9 procenata.

Kreatori politike ECB u četvrtak bi trebalo da objave svoju najnoviju odluku o kamatnim stopama. Od njih se očekuje da ponovo povise kamatne stope i da preliminarni podaci Eurostata neće promeniti njihov kurs.

Očekuje se da će ECB povećati stopu za 50 baznih poena, odnosno za 0,5 odsto u februaru i martu, nakon čega će uslediti povećanje od 25 baznih poena u maju, prema anketi koji je sproveo Bloomberg. Ekonomsiti očekuju da će ECB podići stope na 3,25 odsto sa sadašnjih dva procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...