Preliminarni podaci agencije Eurostat

Inflacija u evrozoni u decembru porasla na 2,9 odsto

EU

5.1.2024 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u evrozoni u decembru porasla na 2,9 odsto Inflacija u evrozoni u decembru porasla na 2,9 odsto
Inflacija u evrozoni porasla je u decembru na 2,9 odsto, čime je prekinut šestomesečni niz uzastopnog smanjenja i iznova pokrenuto pitanje koliko brzo će... Inflacija u evrozoni u decembru porasla na 2,9 odsto

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru na 2,9 odsto, čime je prekinut šestomesečni niz uzastopnog smanjenja i iznova pokrenuto pitanje koliko brzo će Evropska centralna banka početi da snižava rekordno visoke kamatne stope.

U svom preliminarnom izveštaju koji je objavljen u petak, Eurostat je procenio da će prosečna godišnja inflacija u zemljama evrozone u decembru biti 2,9 odsto, nakon 2,4 procenta u novembru.

Posmatrajući glavne komponente inflacije u 20 zemalja evrozone, očekuje se da će hrana, alkohol i duvan imati najveću godišnju stopu u decembru (6,1 odsto u poređenju sa 6,9 odsto u novembru), a zatim usluge sa četiri odsto, što je nepromenjeno u odnosu na novembar.

Cene neenergetskih industrijskih dobara u decembru bile su 2,5 odsto više na godišnjem nivou, što je pad u odnosu na 2,9 odsto u novembru. Cene energije bile su u decembru za 6,7 procenata niže nego pre godinu dana, a u novembru za 11,5 odsto niže.

Hrana, alkohol i duvan ušestvuju u inflaciji oko 20 odsto, dok je uticaj cena energije nešto viši od 10 odsto. Zajedno, oni čine oko jedne trećine troškova u evrozoni, ali mogu imati značajan uticaj na ukupnu inflaciju, jer njihove cene osciliraju više od ostalih komponenti.

Smanjenje državnih subvencija za gas, struju i hranu koje je počelo prošle godine izazvalo je ponovno ubrzanje godišnje inflacije u većem delu Evropske unije. Eurostat je najavio da će 17. januara objaviti ažurirane podatke za inflaciju u decembru, dok će se čelnici ECB sastati 25. januara, kada će razgovarati o monetarnoj politici.

  • BIJUTI27

    6.1.2024 #1 Author

    Ovo je potpuno za očekivati

    Odgovori

  • ELLA

    8.1.2024 #2 Author

    U zemlji koja je ekonomski tigar najmanje 30 %

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.1.2024 #3 Author

    Nista iznenadjujuce,jos ce inflacija ici gore…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...