Prema preliminarnim rezultatima Eurostata

Inflacija u evrozoni u septembru 1,8 odsto

BankeEU

1.10.2024 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni u septembru 1,8 odsto Inflacija u evrozoni u septembru 1,8 odsto
Inflacija u evrozoni pala je na 1,8 procenata u septembru, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od dva procenta, pokazuju preliminarni podaci... Inflacija u evrozoni u septembru 1,8 odsto

Inflacija u evrozoni pala je na 1,8 procenata u septembru, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od dva procenta, pokazuju preliminarni podaci statističke agencije Eurostat objavljeni u utorak.

Ovaj rezultat je u skladu sa očekivanjima ekonomista koje je anketirala agencija Reuters, nakon što je godišnja inflacija u avgustu dostigla najniži nivo u poslednje tri godine od 2,2 odsto.

Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilnije cene energije, hrane, alkohola i duvana, iznosila je 2,7 odsto. Prognozirano je da ostane nepromenjena u odnosu na avgustovskih 2,8 odsto. Inflacija usluga u evrozoni usporila se na četiri odsto u septembru, u odnosu na 4,1 odsto u avgustu, pokazuju podaci.

Podaci dolaze nakon što je inflacija u septembru pala ispod cilja ECB od dva odsto u nekoliko ključnih ekonomija evrozone, uključujući Francusku i Nemačku. Harmonizovana stopa inflacije u vodećoj evropskoj ekonomiji pala je više nego što se očekivalo na 1,8 odsto na godišnjem nivou, pokazali su preliminarni podaci u ponedeljak.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je u ponedeljak da su donosioci politika sve sigurniji da će se inflacija vratiti na cilj od dva odsto.

„Gledajući unapred, inflacija bi mogla privremeno porasti u četvrtom kvartalu ove godine jer će prethodni nagli padovi cena energije ispasti iz godišnjih stopa, ali najnoviji razvoj događaja jača naše poverenje da će se inflacija vratiti na cilj u odgovarajućem vremenskom roku“, rekla je Lagard na saslušanju pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

„Uzećemo to u obzir na našoj sledećoj sednici o monetarnoj politici u oktobru,“ dodala je Lagard. Sledeći sastanak ECB zakazan je za 17. oktobar, prenosi CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.