Eurostat potvrdio preliminarne podatke

Inflacija u evrozoni zvanično usporila u avgustu

EU

18.9.2024 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni zvanično usporila u avgustu Inflacija u evrozoni zvanično usporila u avgustu
Godišnja stopa potrošačke inflacije u evrozoni usporila je u avgustu na 2,2 odsto, što je najniži nivo u više od tri godine i u... Inflacija u evrozoni zvanično usporila u avgustu

Godišnja stopa potrošačke inflacije u evrozoni usporila je u avgustu na 2,2 odsto, što je najniži nivo u više od tri godine i u skladu sa preliminarnom procenom.

Ovaj rezultat predstavlja pad sa 2,4 procenata koliko je iznosila inflacija u julu, prema podacima Eurostata. Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne cene hrane i energije, takođe je opala na 2,8 odsto u avgustu, u poređenju sa 2,9 odsto iz prethodnog meseca.

Cene energije su u avgustu pale za tri odsto na godišnjem nivou, za razliku od rasta od 1,2 odsto zabeleženog u julu. Inflacija hrane ostala je stabilna na više od trogodišnjeg minimuma od 1,4 procenta u avgustu, isto kao i prethodnog meseca.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji takođe se smanjila na 2,4 odsto, što je najniži nivo od juna 2021. godine. Najniže godišnje stope inflacije zabeležene su u Litvaniji (0,8 odsto), Letoniji (0,9 odsto), Irskoj, Sloveniji i Finskoj (sve po 1,1 odsto), dok su najviše stope bile u Rumuniji (5,3 odsto), Belgiji (4,3 odsto) i Poljskoj (4,0 odsto).

Na mesečnom nivou, indeks potrošačkih cena u evrozoni porastao je za 0,1 odsto u avgustu, što je iznad inicijalne procene koja je predviđala da neće biti rasta. Evrozona ili evro područje (EA19) odnosi se na zemlje koje koriste jedinstvenu valutu evro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.