Opada rizik od povećanja inflatornih pritisaka

Investitori očekuju da ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa

BankeEU

23.8.2024 10:04 Autor: Vladimir Jokanović 1

Investitori očekuju da ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa Investitori očekuju da ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa
Članovi Evropske centralne banke umanjili su zabrinutost da bi inflacija u evrozoni mogla ostati neprijatno visoka, navodeći u zapisniku sa julskog sastanka da su... Investitori očekuju da ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa

Članovi Evropske centralne banke umanjili su zabrinutost da bi inflacija u evrozoni mogla ostati neprijatno visoka, navodeći u zapisniku sa julskog sastanka da su otvoreni za mogućnost smanjenja kamatnih stopa na njihovom narednom sastanku.

Pažljivo praćeni pokazatelji dugoročnih inflacionih očekivanja u Evropi dostigli su najniže nivoe u skoro dve godine, što ukazuje na to da investitori veruju da centralne banke mogu nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa bez rizika od povećanja inflatornih pritisaka, prenosi Financial Times.

Takozvani petogodišnji inflacioni svop evrozone, mera tržišne procene rasta cena u drugoj polovini naredne decenije, opao je ispod 2,1 procenta ove nedelje, prvi put od oktobra 2022, sa više od 2,3 procenta prošlog meseca.

Zabrinutost oko inflacije se smanjila kako se investitori fokusiraju na globalne rizike od recesije, posebno nakon slabog izveštaja o američkom tržištu rada početkom avgusta, što je dovelo do značajne promene u očekivanjima u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Inflaciona očekivanja u SAD su takođe opala poslednjih nedelja, tržišta sada predviđaju prosečnu dugoročnu inflaciju od 2,4 procenta, u odnosu na 2,6 procenata u julu, podržana nedavnom izjavom Federalnih rezervi da dolazni podaci „povećavaju njihovo poverenje“ da inflacija ide ka cilju od sva procenta.


Na julskoj sednici, na kojoj je ECB zadržala svoju osnovnu kamatnu stopu na depozite na 3,75 procenata, raspravljalo se o tome da bi osnovni inflacioni pritisci mogli ostati postojani duže nego što se očekivalo.

Konačni inflacioni podaci za jul, objavljeni ove nedelje, pokazali su da je osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne cene hrane i energije, iznosila 2,9 procenata, što je isto kao u maju i junu. Prema zapisniku sa julskog sastanka, objavljenom u četvrtak, zvaničnici su verovali da više vrednosti osnovne inflacije u junu ne bi trebalo da ih odvrate od razmatranja ponovnog smanjenja kamatnih stopa u septembru.

  • Boba321

    25.8.2024 #1 Author

    Moraju smanjiti kamete,sve cene su otisli u nedogled

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.