Potencijalne reforme donele bi nepopularne mere štednje

Italija ponovo odlaže ratifikaciju ključnog evropskog fonda

EU

6.7.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija ponovo odlaže ratifikaciju ključnog evropskog fonda Italija ponovo odlaže ratifikaciju ključnog evropskog fonda
Italija je još jednom odložila ratifikaciju reforme Fonda za spasavanje iz Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), što je korak koji će dodatno podstaći tenzije... Italija ponovo odlaže ratifikaciju ključnog evropskog fonda

Italija je još jednom odložila ratifikaciju reforme Fonda za spasavanje iz Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), što je korak koji će dodatno podstaći tenzije sa partnerima iz Evropske unije.

Donji dom parlamenta odobrio je u sredu vladin predlog da se glasanje o reformi odloži za čak četiri meseca. Odlaganje je dobrodošla vest za premijerku Đorđu Meloni (Giorgia Meloni) koja je u više navrata izjavila da bi ratifikacija Italije trebalo da bude povezana sa reformom fiskalnih pravila EU, piše Bloomberg.

Italija je jedina zemlja EU koja još nije odobrila reformu ESM-a, koju su uspostavile zemlje evrozone 2012. godine nakon velike krize nagomilanih državnih dugova. Italijanska vlada je pod pritiskom partnera iz EU da finalizira proces ratifikacije.

Iako proces odobravanja treba da se završi u parlamentu, pitanje podrške fondu bilo je problematično za nekoliko poslednjih državnih administracija, uključujući onu Marija Dragija (Mario Draghi).

Politička opozicija je zabrinuta da bi ta mera izazvala oštre štednje u zemlji, koja je inače osiromašena u poslednjih 15 godina. Desničarska koalicija premijerke Meloni – koju čine Partija Braća Italije, Forza Italia i Liga – takođe se oštro protivila ratifikaciji jer strahuje od reakcije baze svojih glasača. Meloni je rekla da Italija nikada neće koristiti mehanizme Fonda pod njenim rukovodstvom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...