Rim će tražiti hitno preispitivanje pravila u Briselu

Italijanska automobilska industrija za izmenu Zelenog dogovora

EkologijaEUU fokusu

25.9.2024 12:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Italijanska automobilska industrija za izmenu Zelenog dogovora Italijanska automobilska industrija za izmenu Zelenog dogovora
Italijanski ministar industrije izjavio je da je zabrana prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, koju je EU planirala u okviru „Zelenog dogovora“... Italijanska automobilska industrija za izmenu Zelenog dogovora

Italijanski ministar industrije izjavio je da je zabrana prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, koju je EU planirala u okviru „Zelenog dogovora“ za 2035. godinu, izazvala „ozbiljnu krizu“ za evropske proizvođače automobila i da je neophodno hitno preispitivanje i revizija tog plana.

Adolfo Urso, član partije Braća Italije premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni), upozorio je da su stotine hiljada radnih mesta u evropskoj automobilskoj industriji ugrožene ukoliko Brisel ne ublaži svoje ambiciozne ekološke ciljeve za ovaj sektor, prenosi Reuters.

„Plan puta Zelenog dogovora, kako je zamišljen, već je pokazao svoje kontradikcije sa kolapsom tržišta električnih vozila u Evropi i ozbiljnom krizom evropskih proizvođača automobila. Podaci govore sami za sebe. Već je jasno da ovaj plan puta nije održiv“, rekao je italijanski ministar.


Urso će iskoristiti sastanke na visokom nivou u Briselu ove nedelje kako bi zatražio hitno preispitivanje pravila o emisijama i zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem 2035. godine, za koju je rekao da bi trebalo da bude odložena i ublažena kako bi se omogućila prodaja vozila sa drugim oblicima čiste tehnologije, uključujući one koje koriste biogorivo ili sintetičko gorivo.

Italijanska inicijativa dolazi usred zabrinutosti u evropskim prestonicama i upozorenja proizvođača da bi automobilska industrija na kontinentu, koja je već pod pritiskom zbog jeftinijih kineskih električnih vozila, mogla propasti nakon stupanja na snagu zabrane novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Najveći proizvođač automobila u Italiji, Stellantis, obustavio je proizvodnju u svojoj matičnoj fabrici u Torinu na mesec dana, do sredine oktobra, zbog slabe potražnje za električnom verzijom modela Fiat 500, koja košta 30.000 evra, u poređenju sa hibridnom verzijom koja košta 17.700 evra.

Proizvodnja automobila u Italiji opala je za više od trećine u prvih sedam meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2023. godine, prema podacima italijanske Nacionalne asocijacije dobavljača automobilske industrije. Prodaja hibridnih vozila porasla je za 16 odsto u periodu od januara do avgusta, dok je prodaja električnih vozila opala za 12 odsto.

Nemački proizvođač automobila Volkswagen nedavno je upozorio radnike da više neće poštovati decenijsku garanciju radnih mesta. Procene su da oko 165.000 ljudi radi u automobilskoj industriji u Italiji, dok je u Nemačkoj taj broj oko 780.000.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.