Evropska komisija zabrinuta za konkurenciju

Lufthansina kupovina udela u ITA Airwaysu pod lupom EU

BiznisEU

24.1.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lufthansina kupovina udela u ITA Airwaysu pod lupom EU Lufthansina kupovina udela u ITA Airwaysu pod lupom EU
Evropska komisija (EK) otvorila je detaljnu istragu o Lufthansinoj kupovini udela u italijanskoj avio-kompaniji ITA Airways, izražavajući zabrinutost da bi mogla da ograniči konkurenciju... Lufthansina kupovina udela u ITA Airwaysu pod lupom EU

Evropska komisija (EK) otvorila je detaljnu istragu o Lufthansinoj kupovini udela u italijanskoj avio-kompaniji ITA Airways, izražavajući zabrinutost da bi mogla da ograniči konkurenciju na letovima ka centralnoj Evropi.

Preliminarna istraga je pokazala da bi transakcija mogla da ograniči konkurenciju na nekim linijama, saopšteno je iz Komisije u obrazloženju odluke, piše Seebiz.

Druge avio-kompanije predstavljaju samo ograničenu konkurenciju Lufthansi na direktnim redovnim letovima do centralnoevropskih destinacija, primetio je Brisel.

Upozorili su i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje povezuju Italiju sa SAD, Kanadom, Japanom i Indijom.

ITA Airways je osnovan 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prevoznika Alitalija, koji je preuzela italijanska vlada nakon niza neuspelih ponuda za preuzimanje.

U maju prošle godine, Grupa Lufthansa postigla je sporazum sa italijanskom vladom o kupovini manjinskog, 41 odsto udela u ITA Airwaysu nakon višemesečnih pregovora.

Prema sporazumu, Lufthansa, takođe, može da preuzme još 49 odsto akcija italijanske avio-kompanije od 2025. godine, pod određenim uslovima, a preostalih deset odsto kasnije.

Pored EK, sporazum između nemačkih i italijanskih prevoznika proučavaju i agencije za zaštitu konkurencije matičnih zemalja.

Lufthansa je ponudila ustupke Briselu, ali oni nisu dovoljno obimni da otklone strahove od slabljenja tržišne konkurencije, navodi se u saopštenju EK.

„Otvaranjem temeljne istrage želimo da produbimo analizu transakcije i da garantujemo da akvizicija neće ograničiti konkurenciju na letovima na kratke i duge destinacije“, rekla je komesarka EU Margrete Vestager (Margrethe Vestager) u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...