Najveća evropska ekonomija u recesiji

Nemačka centralna banka predviđa stagnaciju privrede i u trećem kvartalu

EU

21.8.2023 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka centralna banka predviđa stagnaciju privrede i u trećem kvartalu Nemačka centralna banka predviđa stagnaciju privrede i u trećem kvartalu
Nemačka centralna banka očekuje da će ekonomija zemlje biti u stagnaciji u trećem kvartalu, piše u objavljenom mesečnom izveštaju Bundesbanke. Bruto domaći proizvod Nemačke... Nemačka centralna banka predviđa stagnaciju privrede i u trećem kvartalu

Nemačka centralna banka očekuje da će ekonomija zemlje biti u stagnaciji u trećem kvartalu, piše u objavljenom mesečnom izveštaju Bundesbanke.

Bruto domaći proizvod Nemačke je stagnirao u drugom kvartalu, nakon pada u dva prethodna kvartala, te je Nemačka tehnički u recesiji, pogođena visokim cenama energije, rastućim kamatama na kredite i slabostima Kine koja je njen ključni trgovinski partner, prenosi Beta.

Međunarodni monetarni fond je u julu saopštio da će privreda Nemačke biti jedina od velikih svetskih ekonomija koje će se ove godine smanjiti, čak i kada se računa slab ekonomski rast širom sveta usred porasta kamatnih stopa i rasta inflacije.

Mesečni izveštaj nemačke centralne banke ukazuje da se slika neće poboljšati.

„U trećem kvartalu 2023. godine nemačka ekonomska proizvodnja će verovatno ponovo ostati u velikoj meri nepromenjena“, navodi se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...