Nedostatak radne snage sve očigledniji

Nemačka planira uvoz stranih radnika

AnalizaEUU fokusu

12.12.2022 13:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka planira uvoz stranih radnika Nemačka planira uvoz stranih radnika
Nemačka bi trebalo da privuče više stranih radnika, saopštio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i dodao da država treba da olakša rad ženama... Nemačka planira uvoz stranih radnika

Nemačka bi trebalo da privuče više stranih radnika, saopštio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i dodao da država treba da olakša rad ženama i starijima kako bi se izbegao nedostatak radne snage i sprečila kriza sistema penzionog osiguranja.

Na forumu građana u Potsdamu nadomak Berlina, Šolc je rekao da nemačka vlada vredno radi da održi najsnažniju evropsku ekonomiju i privuče strane radnike, prenosi Mina.

Nemačka vlada je prošlog meseca usvojila planove za reformu Zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori nemačko tržište rada za potrebne radnike iz zemalja van EU. Šolc je rekao da bi to značilo da vlada do isteka njegovog mandata 2025. godine po svemu sudeći ne bi morala značajno da povećava doprinose za penziono osiguranje.

On je kazao da bi njegova vlada želela da vidi rast udela žena u ukupnoj radnoj snazi. U Nemačkoj je trenutno radno angažovano 72,1 odsto ženske populacije, u poređenju sa 85,3 odsto koliko ih radi u Švedskoj.

Šolc je rekao da je važno omogućiti da više ljudi radi do zvanične starosne granice za odlazak u penziju i dodao da je „danas mnogima to teško ostvarivo“.

Nemački zavod za statistiku saopštio je prošle sedmice da će zbog migracija iz Ukrajine, ove godine broj stanovnika u Nemačkoj verovatno porasti za jedan milion, na ukupno 84 miliona, kao i da bi u slučaju visoke stope migracije do 2070. godine broj stanovnika mogao da dostigne 90 miliona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...