Američka startap kompanija neće ulagati u EU

Rivian odustaje od saradnje sa Mercedesom

AutomobiliInvesticijeNovacSvet

12.12.2022 13:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rivian odustaje od saradnje sa Mercedesom Rivian odustaje od saradnje sa Mercedesom
Američka startap kompanija Rivian odustala je od dogovora o proizvodnji električnih kombija sa Mercedes-Benzom u Evropi. Rivian nastoji da sačuva svoje gotovinske rezerve fokusirajući... Rivian odustaje od saradnje sa Mercedesom

Američka startap kompanija Rivian odustala je od dogovora o proizvodnji električnih kombija sa Mercedes-Benzom u Evropi. Rivian nastoji da sačuva svoje gotovinske rezerve fokusirajući se na postojeću proizvodnju u Severnoj Americi, suočen sa pogoršanjem globalnih ekonomskih uslova.

Rivian i Mercedes-Benz potpisali su u septembru memorandum o razumevanju za otvaranje zajedničkog pogona u centralnoj Evropi, ali je američka kompanja odustala. Rivian je saopštio u ponedeljak da želi da traži najbolji prinos za svoje kapitalne investicije prilagođen riziku i da pauzira partnerstvo sa Mercedesom, prenosi Reuters.

Američka kompanija je navela da veruje da je u ovom trenutku fokusiranje na potrošačko poslovanje i postojeće komeracijalne poslove predstavljaju najatraktivnije kratkoročne prilike za maksimiziranje vrednosti.

Rivian već u SAD proizvodi modele vozila pikap, SUV i dostavni kombi za Amazon. Kompanija ima ugovor o isporuci 100.000 dostavnih vozila Amazonu, svom najvećem investitoru. Mercedes je saopštio da „razume i poštuje“ odluku Riviana, ali da će nastaviti da radi na otvaranju nove proizvodne lokacije u Poljskoj.

 • TATJANA

  14.12.2022 #1 Author

  Prioritet im je komercijalna rast i razvoj, partnerstvo bi donelo dobit na duge staze

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.