Promena trenda u industriji električnih automobila

Prvo poskupljenje baterija za vozila u poslednjoj deceniji

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

7.12.2022 16:16 Autor: Vladimir Jokanović 5

Prvo poskupljenje baterija za vozila u poslednjoj deceniji Prvo poskupljenje baterija za vozila u poslednjoj deceniji
Cena litijum – jonskih baterija porasla je ove godine prvi put za poslednjih duže od decenije, uz povećanje troškova sirovina što ometa težnje automobilske... Prvo poskupljenje baterija za vozila u poslednjoj deceniji

Cena litijum – jonskih baterija porasla je ove godine prvi put za poslednjih duže od decenije, uz povećanje troškova sirovina što ometa težnje automobilske industrije da pretvori električna vozila u masovni proizvod za tržište.

Rastuće cene metala za baterije kao što su litijum, kobalt i nikl, kao i viši troškovi komponenti gurnuli su cene baterija na 151 dolar po kilovat-satu (kWh), što je rast za sedam odsto u poređenju prošlom godinom. Očekuje se da će u narednoj godini cena kWh porasti na 152 dolara, prenosi Financial Times.

Pad cena baterija bio je jedan od najkonzistentnijih trendova industrije vozila u poslednjoj deceniji. Autonews podseća da su cene baterija 2010. godine bile više od 1.000 dolara po kWh, kao i da su prošle godine pale na 141 dolar po kWh. Višegodišnji pad cena baterija pokrenuo je jednu od najvećih promena u automobilskoj industriji, podstičući proizvođače automobila da ulažu u razvoj elektiričnih vozila.

Automobilska industrija smatrala je da je cena baterije od 100 dolara po kWh tačka u kojoj će električni automobili postati konkurentni vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, cene litijuma porasle su 10 puta od početka 2021. godine, a nikl je u istom periodu poskupeo za 75 odsto, dok je kobalt dvostruko skuplji nego 2020. godine.

Prema prognozi Bloomberga, nivo cene od 100 dolara po kWh biće dostignut 2026. godine, umesto dve godine ranije, kako se očekivalo. To će verovatno negativno uticati na sposobnost proizvođača automobila da proizvode i prodaju električna vozila za najšire tržište, bez subvencija.

Postoji značajna neizvesnost kada će se cene metala za baterije smanjiti. Najveći svetski proizvođači litijuma upozoravaju na poteškoće u povećanju proizvodnje kako bi se izborili sa rastućom potražnjom. SAD i Evropa u isto vreme ulažu napore da smanje svoju zavisnost od proizvođača iz Kine.

  • MAJA

    7.12.2022 #1 Author

    Sve je poskupelo

    Odgovori

  • Anna

    7.12.2022 #2 Author

    Bilo je samo pitanje trenutka kada će skočiti i cene automobilskih baterija. Mora se hitno tražiti rešenje za proizvodnju baterija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.12.2022 #3 Author

    Sasvim ocekivano,ogromna potraznja a sve cene otisle u nebesa…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.12.2022 #4 Author

    Dođosmo i do toga, rešenje će se naći, ova proizvodnja je u ekspanziji

    Odgovori

  • FRUIT04

    11.12.2022 #5 Author

    Eto zasto se odlazu proizvodnje elektro vozila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...