inženjerski timovi razvijaju rešenja za uštedu energije

Renault i Airbus unapređuju tehnologiju baterija za e-vozila i avione

AutomobiliFirme u fokusuInvesticijeLifestyleSvet

30.11.2022 19:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Renault i Airbus unapređuju tehnologiju baterija za e-vozila i avione Renault i Airbus unapređuju tehnologiju baterija za e-vozila i avione
Proizvođač automobila Renault i avio-proizvođač Airbus udružili su se kako bi unapredili tehnologiju baterija za automobile i avione sledeće generacije. Inženjerski timovi obe kompanije... Renault i Airbus unapređuju tehnologiju baterija za e-vozila i avione

Proizvođač automobila Renault i avio-proizvođač Airbus udružili su se kako bi unapredili tehnologiju baterija za automobile i avione sledeće generacije.

Inženjerski timovi obe kompanije će istražiti i razviti rešenja za skladištenje energije, jednu od prepreka na putu ka električnim vozilima većeg dometa, saopštile su kompanije, prenosi Reuters.

Partnerstvo će takođe pomoći Airbus-u da razvije tehnologiju povezanu sa hibridno-električnim avionima.

Ovaj savez odražava napore kompanija da se bolje snađu u skupoj i teškoj promeni koju donosi elektrifikacija. Izvršni direktor Renoa Luka de Meo ( Luca de Meo) ovog meseca je predstavio složenu podelu poslovanja ovog proizvođača automobila sa električnim vozilima i motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Žil le Bornj (Gilles Le Borgne), izvršni potpredsednik Renoa za inženjering, rekao je da prvi put, dva evropska lidera iz različitih industrija dele inženjersko znanje kako bi oblikovali budućnost hibridno-električnih aviona i dodao da su i vazduhoplovna i automobilska industrija „izuzetno zahtevne” u pogledu bezbednosti i potrošnje energije.

Saradnja će se fokusirati na optimizaciju upravljanja energijom i poboljšanje težine baterije. Reno i Airbus planiraju da pređu sa trenutne hemije ćelija na dizajn u čvrstom stanju, kako bi udvostručili gustinu energije baterija do 2030. godine.

Kompanije su se takođe obavezale da će istražiti životni ciklus budućih baterija, uključujući reciklažu, kako bi smanjile njihov ugljenični otisak.

  • TATJANA

    1.12.2022 #1 Author

    Sigurno da ce zajedničkim snagama i naci rešenje i za avione i vozila, nije to očekivano rešenje dakeko

    Odgovori

  • Dragana

    1.12.2022 #2 Author

    Odlicno. Treba razvijati alternativna resenja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...