Proizvođači automobila pod pritiskom investitora i zakonodavaca

Renault i Geely sledeće godine pokreću zajedničku kompaniju

AutomobiliLifestylePoslovanjeSvet

8.11.2022 13:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Renault i Geely sledeće godine pokreću zajedničku kompaniju Renault i Geely sledeće godine pokreću zajedničku kompaniju
Francuska kompanija Renault i kineski Geely saopštili su da će zajedno pokrenuti posao za proizvodnju motora na benzin i hibridnim tehnologijama, sa ciljem da... Renault i Geely sledeće godine pokreću zajedničku kompaniju

Francuska kompanija Renault i kineski Geely saopštili su da će zajedno pokrenuti posao za proizvodnju motora na benzin i hibridnim tehnologijama, sa ciljem da smanje troškove i oslobode resurse za budućnost sa električnim automobilima.

Zajednički poduhvat dve kompanije čiji je cilj podizanje prodaje na maksimalni nivo tako što će tržište snabdevati vozilima oba brenda, ali i drugih automobilskih proizvođača, još jedan je od koraka u kompleksnoj rekonstrukciji poslovanja kompanije Renault, piše Reuters.

Pored toga što je poslovanje sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem preusmerila na električne automobile, kompanija Renault pokušava da obnovi partnerstvo sa auto-proizvođačem Nissan Motor, sa ciljem da njen višedecenijski partner iz Japana da investira u novu električnu jedinicu. Pregovori su još uvek u toku.

Raspon poslovanja francuske kompanije ukazuje na pritisak koji investitori i zakonodavci vrše na automobilske proizvođače s ciljem da se ubrza prelazak na upotrebu električnih automobila, uzimajući u obzir da će od 2035. godine u Evropi korišćenje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem biti zabranjeno.

Kompanija Ford Motor takođe je počela da deli svoje poslovanje na operacije proizvodnje električnih, komercijalnih i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Stellantis je, sa druge strane, odlučio da ne preduzme taj korak, dok tradicionalni auto-proizvođači pokušavaju da nađu najbolji način da u ovoj trci sustignu kompaniju Tesla.

Vrednost akcija Renault-a pala je za više od četiri odsto u jutarnjem trgovanju, najverovatnije jer nije bilo vesti o pregovorima sa kompanijom Nissan.

Posao koji ravnopravno deli sa kineskom kompanijom Gelly uključuje zapošljavanje 19.000 ljudi u 17 fabrika za pogonske sklopove i istraživačka i razvojna centra, saopšteno je iz kompanija, koje su dodale da očekuju da postignu konačan dogovor i otvore novo preduzeće do 2023. godine.

Još uvek nije jasno da li ta nova kompanija predstavlja korak ka bližoj saradnji dva automobilska giganta na proizvodnji automobila sa pogonom na benzin.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...