Stellantis planira da poslovanje na najvećem tržištu automobila usmeri ka uvozu

Kompanija koja je proizvodila Jeep vozila u Kini podnela zahtev za bankrot

AutomobiliNovacPoslovanjeSvet

31.10.2022 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kompanija koja je proizvodila Jeep vozila u Kini podnela zahtev za bankrot Kompanija koja je proizvodila Jeep vozila u Kini podnela zahtev za bankrot
Zajednički poslovni poduhvat (joint venture) automobilskih giganata Stellantis i Guangzhou Automobile Group (GAC) – kompanija koja proizvodi Jeep vozila u Kini – podneće zahtev... Kompanija koja je proizvodila Jeep vozila u Kini podnela zahtev za bankrot

Zajednički poslovni poduhvat (joint venture) automobilskih giganata Stellantis i Guangzhou Automobile Group (GAC) – kompanija koja proizvodi Jeep vozila u Kini – podneće zahtev za bankrot nakon dugog perioda pada.

Ova odluka je doneta nakon što je kompanija Stellantis u julu ove godine iznenada odlučila da raskine poslovanje sa grupom GAC, samo nekoliko meseci pošto je najavila da će svoj udeo u povećati sa 50 na 75 odsto, piše Reuters.

Generalni direktor kompanije Stellantis Karlos Tavares (Carlos Tavares) tada je izjavio da je auto-proizvođač takvu odluku doneo zbog sve većih “političkih uticaja” na poslovanje sa partnerima iz Kine. S druge strane, čelnici GAC-a su bili “veoma šokirani” odlukom multinacionalne auto-kompanije.

Nakon toga, Stellantis je saopštio da će svoje poslovanje u Kini, koja je najveće tržište automobila, usmeriti ka uvozu, te da neće biti dugoročnih posledica zbog prekida poslovanja sa kineskom kompanijom.

Međutim, uvoz vozila znači da će se povećati tarife. Tavares je ovog meseca najavio da bi ista strategija mogla biti primenjena i za Peugeot i Citroen vozila, koja Stellantis takođe prodaje u KIini, što znači da će bi automobilska kompanija mogla u potpunosti prestati da proizvodi vozila u ovoj zemlji.

Prodaja terenaca Jeep Cherokee u fabrici koja je bila u zajedničkom vlasništvu dve auto-kompanije beležila je oštar pad u poslednje četiri godine. U odnosu na prošlu godinu, ona je pala na nivo od 20.396 vozila.

U 2022. godini, prodato je nešto manje od 2.000 terenaca, a u maju je taj broj sveden na jedno vozilo.

 • goca87

  1.11.2022 #1 Author

  Šteta, za ovako veliku kompaniju

  Odgovori

 • BIJUTI27

  1.11.2022 #2 Author

  Samo su krivi.. Alavošću do bsnkrota

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  1.11.2022 #3 Author

  Svi koji ne budu ulazili u proizvodnju električnih automobila će biti suočeni sa padom prodaje i mogućim likvidacijama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...