Pokretanje proizvodnje planirano za 2025. godinu

Slovački InoBat želi da gradi fabriku baterija za automobile u Srbiji

BiznisSrbija

15.11.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slovački InoBat želi da gradi fabriku baterija za automobile u Srbiji Slovački InoBat želi da gradi fabriku baterija za automobile u Srbiji
Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao deklaraciju o namerama sa Vladom Srbije o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila... Slovački InoBat želi da gradi fabriku baterija za automobile u Srbiji

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao deklaraciju o namerama sa Vladom Srbije o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavat-časa.

Planirano je da pogon bude otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavat-časa, a srpska vlada se složila da obezbedi finansiranje do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu, saopštila je kompanija InoBat, a prenele agencije Reuters i Beta.

Reuters je naveo da su kompanije Ideanomiks i Rio Tinto investitori u InoBatu.

InoBatov projekat u Srbiji se naziva „gigafabrika“, što je izraz koji označava pogon u kome se proizvode baterije za električne automobile u značajnoj količini.

„Ukoliko dogovor u okviru deklaracije o namerama bude finalizovan, srpske vlasti će raditi sa InoBatom na obezbeđivanju svih dozvola i licenci potrebnih za održivu izgradnju i rad gigafabrike. Vlada Srbije će takođe pružiti finansijsku i materijalnu podršku kako bi se obezbedio uspešan razvoj objekta“, stoji u saopštenju InoBata.

Slovačka kompanija navodi da je već osnovala i filijalu u Srbiji – InoBatAuto Beograd.

U saopštenju objavljenom na portalu InoBata citirana je i izjava premijerke Ane Brnabić, koja je ocenila da se radi o važnoj prekretnicaiza Srbiju u pozicioniranju naše zemlje kao velikog doprinosa održivoj i zelenoj budućnosti i među vodećim evropskim igračima u ovom izuzetno inovativnom i revolucionarnom strateškom industrijskom sektoru.

„InoBat investicija je još jedan dokaz našeg nastojanja da se Srbija razvija u skladu sa najnovijim ehnološkim i industrijskim trendovima i da je naša zemlja vrhunska investiciona destinacija. Nastavićemo da odlučno radimo na daljem razvoju kako bismo stvorili još bolje uslove za dobrobit kako naših građana, tako i svih koji žive i posluju u Srbiji“, istakla je Brnabić.

InoBatov projekat u Srbiji podržava i Međunarodna finansija korporacija (IFC) kroz angažovanje u ranoj fazi razvoja projekta za uspostavljanje nove fabrike baterija za električna vozila u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, potpisanog u januaru ove godine.

Regionalni menadžer IFC za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim rekao je tim povodom da je Srbija u dobroj poziciji da nastavi sa privlačenjem proizvodnih investicija i da postane centar revolucije e-mobilnosti u Evropi, otvarajući nova radna mesta i mogućnosti u „privredi budućnosti“.

„InoBat gigafabrika u Srbiji mogla bi da posluži kao sidro koje će katalizovati mnogo više investicija u regionalne proizvodne lance vrednosti“, istakao je Naim.

  • MARE

    6.2.2023 #1 Author

    Ovo je podrska za litijumske iskopine .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...