koplja se lome između smanjivanja socijalnih ili klimatskih subvencija

Nemačka vladajuća koalicija u sukobu oko smanjenja budžetskog deficita

EU

23.5.2023 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka vladajuća koalicija u sukobu oko smanjenja budžetskog deficita Nemačka vladajuća koalicija u sukobu oko smanjenja budžetskog deficita
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) razvijaju plan za uklanjanje deficita od 20 milijardi evra u budžetu... Nemačka vladajuća koalicija u sukobu oko smanjenja budžetskog deficita

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) razvijaju plan za uklanjanje deficita od 20 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu, smanjenjem rashoda u svim resorima osim za odbranu – potez koji rizikuje da razbesni njihove koalicione partnere, Zelenu stranku.

Šolc i Lindner su pristali na smanjenje potrošnje od dva do tri odsto za skoro sva ministarstva, rekli su insajderi upoznati sa planovima, govoreći pod uslovom anonimnosti. To je dovoljno za isporuku oko polovine potrebne uštede, ali još uvek treba da odluče kako da pronađu ostatak novca, piše Bloomberg.

Lindner, lider liberalnih demokrata, poziva na smanjenje sredstava u politički osetljivim oblastima kao što je socijalna potrošnja, tvrdeći da je to jedini način da se postigne solidan budžet. S druge strane, Šolcove socijaldemokrate žele da izbegnu takav korak, a posebno kada su u pitanju beneficije za decu kojoj preti siromaštvo.

Portparol ministarstva finansija odbio je da komentariše plan i rekao da su rasprave o budžetu u toku.

Šta god da odluče, to će verovatno izazvati probleme sa Zelenima, trećom stranom u vladajućoj koaliciji. Ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck), jedan od najviše pozicioniranih zelenih, umesto toga poziva na veće poreze kako bi se smanjio jaz, posebno pominjući one sa većim zaradama.

Međutim, malo je verovatno da će to dobiti podršku od Lindnera, a Habek je izgubio moć poslednjih nedelja nakon oštrog zakona o smanjenju emisije CO2.

Anketa Instituta Insa koju je u utorak objavio Bild pokazala je da 50 odsto glasača želi da Habek podnese ostavku, a samo 28 odsto je za njegov ostanak.

Tri stranke imaju rok do prve nedelje jula da objave svoje predloge kako bi parlamentu dale dovoljno vremena da ispita sve detalje pre nego što usvoji konačni zakon najesen.

Jedan od potencijalnih kompromisa bi bio smanjenje potrošnje koja je u suprotnosti sa klimatskim ciljevima vlade, kao što su subvencije za određene vrste dizel goriva. To je ideja koju su Zeleni izlagali već duže vreme, ali Lindnerov FDP do sada blokira taj predlog.

Smanjenje subvencija za fosilna goriva moglo bi uštedeti nekoliko milijardi evra, ali još uvek nedovoljno da poštedi koaliciju teških odluka koje predstoje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...