nezadovoljni zbog smanjivanja subvencija

Nemački poljoprivrednici blokirali auto-puteve traktorima

EU

8.1.2024 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački poljoprivrednici blokirali auto-puteve traktorima Nemački poljoprivrednici blokirali auto-puteve traktorima
Nemački poljoprivrednici danas su traktorima blokirali nekoliko auto-puteva nezadovoljni najnovijim smanjivanjem subvencija na dizel gorivo i poljoprivredne mašine. Ukidanje subvencija je planirano kao deo rešenja vlade... Nemački poljoprivrednici blokirali auto-puteve traktorima

Nemački poljoprivrednici danas su traktorima blokirali nekoliko auto-puteva nezadovoljni najnovijim smanjivanjem subvencija na dizel gorivo i poljoprivredne mašine.

Ukidanje subvencija je planirano kao deo rešenja vlade za „rupu“ u državnom budžetu za 2024, kako bi se sprečila finansijska kriza izazvana sudskom presudom kojom je nastala velika budžetska rupa od oko 17 milijardi evra.

Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata je nekoliko nedelja pregovarala o budžetu, nakon što je vrhovni sud poništio odluku o prenameni 60 milijardi evra, izveštava Beta.

Vlada je četvrtog januara delimično popustila navodeći da će zadržati oslobađanje od poreza na poljoprivrednu mehanizaciju i da će subvencionisanje dizel gorivo biti produženo još tri godine. 

U nekim oblastima zemlje, farmeri su jutros traktorima blokirali autoputeve, a planiran je i protest ispred Brandenburške kapije u Berlinu, kao i niz drugih akcija traktorista širom zemlje.

Grupa poljoprivrednika je blokirala pre tri dana vicekancelara Nemačke Roberta Habeka (Robert Habeck) i onemogućila da se njegov automobil iskrca sa trajekta u Šlutsilu na obali Severnog mora. Između 250 i 300 ljudi se okupilo tada na protestu, a policija je saopštila da nije bilo moguće dogovoriti razgovor između Habeka i organizatora, pa je trajekt ponovo isplovio. Oko 30 demonstranata pokušalo je da se ukrca na brod, ali ih je policija onemogućila u tome, koristeći biber sprej.

Taj incident je izazvao osudu vlasti i opozicionih ličnosti i udruženja poljoprivrednika. Vlasti su upozorile da bi ekstremno desničarske grupe, ali i neke druge, mogle da iskoriste ove proteste.

  • ELLA

    8.1.2024 #1 Author

    Tako se organizujem ozbiljna organizacija I pokaze drzavi da NE moze Bez njih I da I’m NE moze oduzeti prava

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.1.2024 #2 Author

    Opravdano su izasli da strajkuju…

    Odgovori

  • Dux011

    9.1.2024 #3 Author

    Ako su, zaista opravdano.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...