prva ekonomija evrozone je "snažni div koga sputavaju birokratske prepreke"

Nemački poslodavci kritikuju Šolcovu vladu

EUU fokusu

31.7.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački poslodavci kritikuju Šolcovu vladu Nemački poslodavci kritikuju Šolcovu vladu
Predsednik nemačke unije poslodavaca Rajner Dulger (Rainer Dulger) je pozvao koaliciju kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da politiku vlade prilagodi masivnim promenama koje su... Nemački poslodavci kritikuju Šolcovu vladu

Predsednik nemačke unije poslodavaca Rajner Dulger (Rainer Dulger) je pozvao koaliciju kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da politiku vlade prilagodi masivnim promenama koje su se desile od njegovog dolaska na vlast krajem 2020. godine.

„Deo vlade je na autopilotu i tvrdoglavo se pridržava koalicionog sporazuma, kao da se vremena nisu promenila. Koalicioni ugovor hitno treba ažurirati,“ rekao je Dulger agenciji DPA. „Moramo Nemačku da postavimo na nove osnove, moramo biti konkurentniji, jednostavniji, brži, digitalizovaniji,“ rekao je. „Moramo ponovo biti gladni.“

Izgledi domaće privrede su sve mutniji posle stagnacije u drugom kvartalu i Dulger kaže da od vlade očekuje nekakve korake posle sezonskog zatišja.

„Još verujem u vladajuću koaliciju. Sačekajmo da vidimo šta će predstaviti posle letnje pauze,“ rekao je. Prema njegovim rečima, delovi saveza Šolcovih socijaldemokrata, Zelenih i liberalne FDP shvataju da je Nemačka već istrpela štetu.

„Obnova strateške konkurentnosti Nemačke kao ekonomske lokacije mora biti u fokusu strateškog političkog razmišljanja i delovanja, jer pojedinačne mere neće biti dovoljne,“ dodao je.

Dulger je stanje domaće privrede uporedio sa književnim likom Gulivera, dok je ležao vezan tankim nitima za zemlju.

„Tako možete zamisliti ekonomiju ove zemlje, kao snažnog diva kog sputavaju mnoge birokratske prepreke. Nijedna nit sama po sebi nema veliki uticaj, ali zajedno parališu. Kada razvežemo 40, 50 i više tih niti, Guliver će moći da ustane i pokaže svoju snagu,“ zaključio je.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...