Rezultat istraživanja Udruženja nemačkih banaka

Nemci skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke i Evropske unije

EU

27.5.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemci skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke i Evropske unije Nemci skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke i Evropske unije
Prema novom istraživanju, više Nemaca ima pozitivan stav prema stanju svojih finansija u odnosu na prošlu godinu, ali su skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke... Nemci skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke i Evropske unije

Prema novom istraživanju, više Nemaca ima pozitivan stav prema stanju svojih finansija u odnosu na prošlu godinu, ali su skeptični prema ekonomskoj budućnosti Nemačke i Evropske unije, pokazalo je istraživanje koje je naručilo Udruženje nemačkih banaka (BdB) uoči izbora za Evropski parlament sledećeg meseca.

Oko 46 odsto od 1.000 ispitanika u Nemačkoj ocenilo je svoju ekonomsku situaciju u aprilu kao dobru, dok je deset odsto izjavilo da je loša. Ostali su rekli da je situacija delimično dobra, delom loša, piše Seebiz.

Samo 37 odsto je imalo pozitivan stav o prošlogodišnjoj situaciji.

Više od polovine (54 odsto) reklo je da Nemačka nije dobro opremljena za buduće ekonomske izazove, dok je polovina rekla isto za EU.

„Prosperitet Evrope se ne može uzeti zdravo za gotovo“, rekao je generalni direktor BdB-a Hajner Herkenhof (Heiner Herkenhoff). Političari moraju da se pozabave problemima što je pre moguće kako bi ekonomija mogla da se vrati na pravi put, rekao je on.

„Iznad svega, Evropi je potrebno više investicija“, dodao je Herkenhof. Ovo će zahtevati privatni kapital, kaže BdB.

Nešto manje od polovine (47 odsto) ispitanika reklo je da se evropska konkurentnost pogoršala poslednjih godina, dok je 23 odsto reklo da se poboljšala. Ostali su videli malo promena.

Herkenhof je upozorio da Evropska unija mora biti spremna za budućnost. „Da bi se to postiglo, potrebno je pojednostaviti regulativu i više se fokusirati na konkurentnost“, rekao je on.

Građani širom Evrope glasaće na evropskim izborima od 6. do 9. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.