prema prognozama centralne banke

Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast

EUU fokusu

10.8.2024 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast
Olimpijske igre, čiji je domaćin Pariz, podstaći će ekonomsku aktivnost u zemlji, prema prognozama francuske centralne banke. Nakon jačanja od 0,3 odsto u drugom... Olimpijske igre će podstaći francuski ekonomski rast

Olimpijske igre, čiji je domaćin Pariz, podstaći će ekonomsku aktivnost u zemlji, prema prognozama francuske centralne banke.

Nakon jačanja od 0,3 odsto u drugom tromesečju, očekuje se da će se francuski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu povećati 0,5 odsto, takođe zahvaljujući Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Francuska centralna banka predviđa da će ekonomija od jula do kraja septembra ojačati 0,5 odsto, pri čemu se očekuje doprinos tog sportskog događaja s 0,25 procentnih poena. Olimpijske igre u Parizu počele su krajem jula, a Paraolimpijske igre završavaju se u septembru, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, saopštenje centralne banke slično je saopštenju francuskog statističkog zavoda Insee. Oni smatraju da će Olimpijske igre doprineti rastu od 0,5 odsto s 0,3 procentna poena.

U Francuskoj se uoči početka sportskog spektakla sve više strahovalo da će Olimpijske igre imati loš učinak na ekonomiju, jer su mnogi turisti izbegavali ovu popularnu turističku destinaciju zbog sportskog događaja u jeku ljetne sezone. To potvrđuju i podaci hotelijera i avio-prevoznika da su u ovom periodu pale rezervacije soba i avionskih karata.

Centralna banka je navela da ima još mnogo nepoznanica u vezi sa prognozama rasta, među kojima je i politička situacija u zemlji.

No, učinak Olimpijskih igara na ekonomiju će u svakom slučaju brzo proći.

“U poslednjem tromesečju gotovo da će nestati”, rekao je glavni ekonomista centralne banke, Olivije Garnijer (Olivier Garnier).

  • ZVONČICA

    11.8.2024 #1 Author

    Bravo za Francusku 👏

    Odgovori

  • VALE

    11.8.2024 #2 Author

    Jeste, ali ce se osetiti znacajan ekonomski napredak, pa makar I za kraci vremenski period

    Odgovori

  • Grocka

    11.8.2024 #3 Author

    Vrlo diskutabilno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.