Početak šestomesečnog mađarskog predsedavanja EU

Orban nenajavljeno u Kijevu

EU

2.7.2024 13:13 Autor: Vladimir Jokanović 3

Orban nenajavljeno u Kijevu Orban nenajavljeno u Kijevu
Ne treba očekivati suštinske promene u politici Evropske unije tokom šestomesečnog predsedavanja Mađarske, ni kada je reč o Ukrajini, a ni prema procesu proširenja... Orban nenajavljeno u Kijevu

Ne treba očekivati suštinske promene u politici Evropske unije tokom šestomesečnog predsedavanja Mađarske, ni kada je reč o Ukrajini, a ni prema procesu proširenja na Zapadni Balkan, ocenio je za Biznis.rs profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dr Dragan Đukanović.

Istovremeno, došla je vest da je mađarski premijer Viktor Orban u utorak otišao u nenajavljenu posetu Kijevu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Politico. Iz Orbanovog kabineta najavljeno je da je on došao u Ukrajinu da bi razgovarao o evropskom miru i bilateralnim pitanjima.

Evropski mediji ističu da je to prva poseta Orbana Kijevu od početka rata u Ukrajini, ali i prva poseta nekoj zemlji u kapacitetu predsedavajućeg EU, budući da je Budimpešta u ponedeljak preuzela predsedavanje od Belgije. Prema oceni profesora Đukanovića, Orbanova najava razgovora o miru nije posebno značajna, jer svi pozivaju na mir.

„Uprkos protivljenju, Mađarska je još u decembru prošle godine pristala da pruža Ukrajini pomoć“ u skladu sa politikom EU, naveo je naš sagovornik. „S obzirom na to da je period predsedavanja kratak, ne može za to vreme da se desi ništa epohalno“, rekao je Đukanović.

S druge strane, mađarski premijer označen je u zapadnoj javnosti kao saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina. Posebno se ističe njegovo nastojanje da se Kijevu ne odobri evropska vojna pomoć, kao i protivljenje priključenju Ukrajine Evropskoj uniji.

Foto: Flickr via European Parlament

Evropska unija zvanično je otpočela pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom prošle nedelje, u nameri da to učini pre početka mađarskog predsedavanja, šestomesečne uloge koja toj zemlji omogućava da usmerava političke prioritete i kreira agendu zasedanja Evropskog saveta.

„Ne očekujem da će proširenje na Zapadni Balkan biti među prioritetima evropske politike tokom mađarskog predsedavanja. Ne može zemlja koja predsedava da suštinski da utiče na taj proces, ali Ukrajina i Moldavije će verovatno biti u fokusu“, istakao je Đukanović.

Mađarski premijer Orban blokirao je nekoliko odluka o Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, ali je na kraju popustio, rekavši da će Budimpešta imati još prilika da stavi veto na proces u budućnosti. Orban je najavio da je njegov odlazak u Kijev prilika da sa Zelenskim razgovara o bilateralnim spornim pitanjima.

Budimpešta zahteva od Kijeva da garantuje prava mađarske manjine. Kijev i Brisel su se uključili u intenzivnu diplomatiju sa Budimpeštom kako bi rešili njenu zabrinutost. Povodom toga više puta su razgovarali šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Mađarska je iznela listu od 11 uslova koje želi da unapredi pravnu zaštitu manjina pre nego što pristane da dozvoli Ukrajini ulazak u EU.

Uoči početka šestomesečnog predsedavanja Mađarske, Orban je u izjavi za tamošnje medije ocenio da je proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana zastalo i istakao da su evropskom bloku potrebne nove države članice i njihov ekonomski zamah više nego ikada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.