EU usaglasila stav o 50 milijardi evra pomoći Kijevu

Orban povukao veto na finansijski paket za Ukrajinu

EU

1.2.2024 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Orban povukao veto na finansijski paket za Ukrajinu Orban povukao veto na finansijski paket za Ukrajinu
Evropska unija postigla je dogovor o paketu finansijske podrške Ukrajini od 50 milijardi evra nakon što je mađarski premijer Viktor Orban odustao od ulaganja... Orban povukao veto na finansijski paket za Ukrajinu

Evropska unija postigla je dogovor o paketu finansijske podrške Ukrajini od 50 milijardi evra nakon što je mađarski premijer Viktor Orban odustao od ulaganja veta. Kompromis koji je postignut na početku hitnog samita u Briselu, usledio je posle snažne kampanje pritisaka na Orbana, koja je trajala nedeljama.

„Imamo dogovor. Svih 27 lidera se složilo“, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) na X platformi posle sastanka, prenosi Financial Times. Mišel je dodao da kompromis od četvrtka zaključava postojano, dugoročno i predvidivo finansiranje Ukrajine.

Kompromis je postignut u razgovorima u četvrtak pre podne, kada se Orban susreo sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen), nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz), francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni (Giorgia Meloni). Neimenovani evropski lider rekao je posle sastanka da je „Orban došao k sebi“.

Sporazum uključuje odredbu da lideri EU održavaju godišnju debatu o implementaciji paketa pomoći i potencijal za reviziju za dve godine. Zvaničnici EU ocenili su da je ulog bio zaista veliki i da je bi posledice propasti dogovora bile nepopravljive. Kijev je insistirao na tome da je evrospki paket ključan za finansijsku stabilnost zemlje.

„Nastavak finansijske podrške EU Ukrajini ojačaće dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost, što nije ništa manje važno od vojne pomoći i pritiska sankcija na Rusiju“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povodom dogovora u Briselu.

Na Orbanov zahtev u sporazum o finansiranju Ukrajine uneta je referenca na sporazum EU iz 2020. godine u kojem se navodi da će Brisel sve zemlje članice tretirati podjednako kada se odlučuje o uskraćivanju sredstava EU. Trenutno je više od 20 milijardi evra namenjenih Budimpešti iz EU fondova zamrznuto zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

  • SUNCE

    2.2.2024 #1 Author

    Ucenili su ga nekako.Maheri su ono za to.

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #2 Author

    Stavio veto ali će da popusti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...