Specijalni samit EU u Briselu

Pritisak evropskih lidera na Orbana da pristane na finansiranje Kijeva

EU

1.2.2024 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pritisak evropskih lidera na Orbana da pristane na finansiranje Kijeva Pritisak evropskih lidera na Orbana da pristane na finansiranje Kijeva
Lideri Evroske unije izrazili su optimizam u pogledu mogućnosti dogovora između mađarskog premijera Viktora Orbana i ostatka EU o paketu finansijske pomoći Ukrajini od... Pritisak evropskih lidera na Orbana da pristane na finansiranje Kijeva

Lideri Evroske unije izrazili su optimizam u pogledu mogućnosti dogovora između mađarskog premijera Viktora Orbana i ostatka EU o paketu finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra na specijalnom samitu u četvrtak u Briselu.

„Moje snažno uverenje je da bi to trebalo da bude moguće. Vreme je da se to dogodi“, rekao je novinarima nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) uoči sastanka, prenosi Financial Times. Holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) izjavio je da je „oprezni optimista“ u pogledu dogovora.

Uoči zvaničnog sastanka svih lidera EU, Orban je održao razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen), Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni (Giorgia Meloni), u nastojanju da postignu kompromis.


Lideri EU čine poslednji pokušaj da privole Orbana da pristane na paket pomoći za Ukrajinu. Neslaganje oko ovog pitanja dovelo je Brisel i Budimpeštu do tačke preloma, a zvaničnici strahuju od nepopravljivog razdora unutar bloka ako mađarski premijer zadrži svoj veto.

Lideri EU nastoje da obezbede 50 milijardi finansiranja za Ukrajinu za četiri godine, a za to je neophodan konsenzus svih 27 država članica. Ostalih 26 zemalja moglo bi da pronađe rešenje za finansiranje zaobilazeći Mađarsku, ali to je skuplja i duža varijanta od korišćenja zajedničkog budžeta.

Orbanovo odbijanje da se povuče navelo je EU da poslednjih meseci testira različite pristupe, od ponude finansijskih podsticaja do istraživanja ekonomskih posledica potpunog prekida finansiranja EU i podstaklo je diskusije među zvaničnicima nekih država članica da se Budimpešti oduzme pravo glasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...