u odnosu na isti mesec prošle godine

Pad proizvođačkih cena komercijalnih proizvoda u Nemačkoj 14,7 odsto u septembru

EU

21.10.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Pad proizvođačkih cena komercijalnih proizvoda u Nemačkoj 14,7 odsto u septembru Pad proizvođačkih cena komercijalnih proizvoda u Nemačkoj 14,7 odsto u septembru
Proizvođačke cene komercijalnih proizvoda u Nemačkoj su u septembru pale 14,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, saopštio je Destatis. Kako se navodi... Pad proizvođačkih cena komercijalnih proizvoda u Nemačkoj 14,7 odsto u septembru

Proizvođačke cene komercijalnih proizvoda u Nemačkoj su u septembru pale 14,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, saopštio je Destatis.

Kako se navodi na sajtu te organizacije sa sedištem u Visbadenu, ovo je najveći međugodišnji pad proizvođačkih cena od početka istraživanja 1949. godine.

Cene energije su međugodišnje pale 35,3 odsto, a posebno cene električne energije 46,2 odsto, prenosi Mina.

Na godišnjem nivou su pale i cene repromaterijala 4,2 odsto, dok su proizvođačke cene hrane porasle 5,5 odsto, posebno cene šećera 84,7 odsto.

Rezultat je posledica efekta visoke baze iz septembra prošle godine, kada su zbog rata u Ukrajini cene porasle 45,8 odsto u odnosu na septembar 2021.

Na mesečnom nivou su proizvođačke cene u septembru pale 0,2 odsto u odnosu na avgust.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...