U proseku plate manje za 15 odsto

Nakon više od 30 godina od ujedinjenja radnici iz istočne Nemačke manje zarađuju

EUU fokusu

19.10.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nakon više od 30 godina od ujedinjenja radnici iz istočne Nemačke manje zarađuju Nakon više od 30 godina od ujedinjenja radnici iz istočne Nemačke manje zarađuju
Radnici iz istočne Nemačke i 33 godine nakon ujedinjenja zemlje imaju u proseku za 15 odsto manju satnicu nego zaposleni na zapadu Nemačke. Glavni... Nakon više od 30 godina od ujedinjenja radnici iz istočne Nemačke manje zarađuju

Radnici iz istočne Nemačke i 33 godine nakon ujedinjenja zemlje imaju u proseku za 15 odsto manju satnicu nego zaposleni na zapadu Nemačke.

Glavni razlog jaza u platama su razlike u ekonomskoj strukturi, saopštio je drezdenski ogranak Instituta za ekonomska istraživanja iz Minhena.

„Mnogi ljudi u istočnoj Nemačkoj rade u industrijama gde su plate niske, a velike kompanije koje dobro plaćaju ovde skoro uopšte nisu zastupljene“, navode stručnjaci iz drezdenskog ogranka IFO, prenosi Euronews.

Prema njihovom mišljenju, to je razlog zbog koga proširenje kolektivnih ugovora na više kompanija skoro ne doprinosi smanjenju jaza među platama istoka i zapada Nemačke.

„Ostaje da se vidi da li nedavni dolazak Tesle i drugih velikih kompanija u istočnu Nemačku može da dugoročno zatvori jaz u platama“,ocenjuju iz instituta IFO.

Radnici u zapadnoj Nemačkoj su 2022. godine zarađivali u proseku 31,40 evra po satu, a zaposleni u istočnoj Nemačkoj (osim Berlina) samo 26,60 evra na sat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...