Najavljena regulativa izaziva nove nedoumice

Evropska unija u dilemi kako da reši problematiku veštačke inteligencije

EUU fokusu

18.10.2023 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska unija u dilemi kako da reši problematiku veštačke inteligencije Evropska unija u dilemi kako da reši problematiku veštačke inteligencije
Evropska unija razmatra trostepeni pristup regulisanju generativnih modela i sistema veštačke inteligencije, kao deo revolucionarnih napora da se obuzda tehnologija koja (previše) brzo napreduje.... Evropska unija u dilemi kako da reši problematiku veštačke inteligencije

Evropska unija razmatra trostepeni pristup regulisanju generativnih modela i sistema veštačke inteligencije, kao deo revolucionarnih napora da se obuzda tehnologija koja (previše) brzo napreduje.

Kako prenosi Bloomberg, ta tri nivoa bi uspostavila pravila za različite modele veštačke inteligencije – i mogu zahtevati dodatno eksterno testiranje prema specifikaciji same tehnologije.

EU je spremna da postane prva zapadna administracija koja će postaviti obavezna pravila o veštačkoj inteligenciji. Prema predloženom zakonu poznatom kao Zakon o veštačkoj inteligenciji, sistemi koji predviđaju kriminalne radnje ili razvrstavaju prijave za posao morali bi da prođu procenu rizika, pored ostalih uobičajenih zahteva.

Pregovarači žele da na sledećem sastanku, 25. oktobra, usavrše zakonsku regulativu, sa ciljem da se ona finalizira do kraja godine.

Prema predloženim pravilima, prva kategorija bi obuhvatala sve bazne, odnosno fundamentalne modele, koji se koriste svuda gde ima veštačke inteligencije. Drugi nivo „veoma sposobnih“ sistema bi se definisao po količini računarske snage koja se koristi za obuku njihovih velikih jezičkih modela — algoritama koji koriste ogromne skupove podataka za razvoj AI sposobnosti. Ti modeli bi mogli „ići dalje od trenutnog tehnološkog razvoja i možda još uvek nisu u potpunosti shvaćeni“, navodi se u predlogu.

Konačno, treća kategorija poznata kao „AI sistemi opšte namene“ u velikoj meri bi uključivala najpopularnije AI alate i merila bi se ukupnim brojem korisnika.

Od objavljivanja OpenAI-ovog ChatGPT-a prošle godine, generativni AI alati su eksplodirali po brojnosti i popularnosti – i zaposlili veliki deo tehnološke industrije da razvije sopstvene verzije. Generativna veštačka inteligencija može da odgovori na jednostavne upite sa tekstom, slikama i video zapisima na osnovu svojih velikih jezičkih modela, često sa veoma niskim nivoom veštine korisnika.

EU se i dalje suočava sa brojnim ključnim pitanjima kako pristupiti ovoj tehnologiji, uključujući kako će tačno regulisati generativnu veštačku inteligenciju i da li treba potpuno zabraniti uživo skeniranje lica ljudi u gomili. Pored toga, Evropskoj uniji upućene su kritike da će nekim od planiranih regulativa ometati sposobnost manjih kompanija da se takmiče sa velikim tehnološkim gigantima na tržištu.

  • SABRINA

    18.10.2023 #1 Author

    Apsolutno se slažem da treba definisati korišćenje veštačke inteligencije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...